?????????????????????????????????????????????????????????

Цялата власт не е моя. Президентът има строго ограничени правомощия по конституция. Но в период на кризи отговорността пада върху мен, заяви президентът Румен Радев в интервю за предаването “Панорама” на БНТ.

За уволненията, извършени от служебното правителство

Категорично съм държал да няма смени на политически принцип, заяви президентът Румен Радев за уволненията, извършени от служебното правителство.

По повод това дали уволненията преди избори могат да доведат до съмнения в честността на изборите Румен Радев заяви : „Посочете ми неправомерни уволнения, ще поема отговорност за тях“.„Аз съм дал своите категорични указания да няма уволнения по политически причини в никакъв случай. Да има уволнения само, когато има доказани нарушения, и то, когато сигналите и всички обстоятелства са потвърдени“, каза още Радев.

Бяха изнесени данни за порочни обществени поръчки, има подадени сигнали до прокуратурата. Нормално е в тази ситуация хора да бъдат сменени.

Главният секретар на МВР беше освободен заради въздействие върху служители на МВР и то областни директори по политически причини, нали всички искаме честни избори“, посочи Румен Радев и допълни, че нито един областен директор на МВР не е уволнен.

„В някои областни дирекции текат проверки, това е нормално там, където има сигнали за нарушения за корупция, за нарушения“, коментира президентът и уточни, че сигналите са в прокуратурата и се надява, че няма да бъдат потулени.

Във връзка с уволнението на Иван Гарелов, президентът коментира: „Това е право на служебния премиер. Господин Гарелов, според мен, постъпи като джентълмен като защити свой колега, и то жена, но право на премиера е той да го уволни. Разбира се бях информиран за това уволнение. Г-н Герджиков подробно изложи своите мотиви, които аз приех.“

За служебните министри и БСП

На въпрос ще каже ли, че всички министри от служебното правителство са негови лични назначения Румен Радев обясни: „Да, те са мои назначения. В техния избор съм се ръководил от високи критерии за професионализъм, почтеност и независимост. Много от тях имат научни степени, единици от тях имат партийно минало“.

„С партии категорично не съм работил. Това беше моята основна цел- този кабинет да бъде независим партийно“, заяви той.

Относно работата с БСП президентът коментира, че е внимавал и е стоял абсолютно дистанциран.

„Мисля, че обществената подкрепа и доверие показват, че правителството се справя добре. Бяха пресечени редица схеми, ощетяващи държавата. Бяха показани редица обществени поръчки с порочни практики“, каза още Румен Радев.

Намесата на Турция в изборите – недопустима

Намесата в нашите избори от страна на Турция е факт и тази намеса е абсолютно недопустима президентът Румен Радев. На въпрос, меси ли се Турция в българския изборен процес, държавният глава отговори:

“България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела.”
Едновременно с това той подчерта, че Турция е наш съсед, приятел и партньор и ние държим да поддържаме едни силни добросъседски отношения.Президентът призова за повече спокойствие и увери, че службите работят активно за пресичането на всеки опит за намеса. По-рано ДАНС съобщи, че отказва достъп до България на трима турски граждани, които смята за заплаха за националната сигурност.

Русия или САЩ
На въпрос с кого ще се срещне първо – с руския си колега Владимир Путин или с президента на САЩ Доналд Тръмп, Радев отговори, че не българският президент определя графика на световните лидери.Той все пак каза, че е възможно да се срещне с Тръмп на срещата на върха на НАТО през май, а с Путин – по време на тържествата по повод 140 години от Освобождението – през март догодина.На въпрос за позицията на страната за санкциите срещу Русия Радев отговори, че санкциите повече вредят като разединяване на Европа и то точно в момент, когато тя трябва да стои обединена.

Запитан кой български проблем може да реши президентът Радев, той отговори:

“Иска ми се държавата да си стои на мястото – това означава суверенитет, сигурност, справедливост. За това трябват усилията на всички институции, на партии, на цялото общество Тук е ролята на президента да обединява тези усилия.”