0fbf26db9edf64806f59ba71f5ab33be Няма ограничаване на свободата на словото в казуса с уволнението на Иван Гарелов. Около това мнение се обединиха журналистите Валерия Велева, Георги Харизанов и Асен Григоров.  За журналистите приемането на държавна работа, подобна на тази на Гарелов е доброволно съгласие за ограниченията на това какво може да се казва пред медиите.

“В Министерски съвет, висш орган на изпълнителната власт, има определена екипност, йерархия и определен начин по който стават медийните участия, какъвто в случая не е на лице”, каза Георги Харизанов пред Bulgaria ON AIR, цитиран от Блиц.

“Нормално е когато си в един екип и тръгваш за медийна изява да предупредиш въпросния екип. Гарелов прекрачи едни норми, които осъзнава”, обясни журналистът Валерия Велева. По отношение на SMS-а изпратен от Борисов към Герджиков гостите единодушно казаха, че няма никакъв проблем с това. Те намират това за нормална комуникация в държавата, която “върви на всички нива”. Проблемът, според гостите, е, че Герджиков е взел решение базирано на SMS-а.

“Щеше ли Герджиков да вземе такова решение, без SMS-а?”, попита Велева. Харизанов изрази съмнения, че изобщо подобен SMS съществува. “Съмненията не са дали има комуникация между политиците в България. Подобни съмнения биха били нелепи. Въпросът е, щеше ли да бъде уволнен господин Гарелов без този SMS”, заяви той. Акцентът на разговора премина в това как ще се отразят на предстоящите избори тези скандали. Те разгледаха и скандала между Елена Йончева и Бойко Борисов.

“Бойко Борисов винаги е показвал честолюбие. Йончева трябваше да докаже, че от санирането се краде, а не да отправя обвинения без покритие. В предизборната кампания това нарани имиджа на партията на Борисов, следователно реакцията му е разбираема”, обясни Велева. А нейният колега журналист Георги Харизанов допълни: “Когато хвърляш някакви реплики, трябва да внимаваш как ще ги докажеш. Ако ще те нападат внимавай как се защитаваш.”