По-голямата част от тях са български, но има и чуждестранни.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на публично представяне на проекта на Стратегия „София – творчески град на киното“, предаде Фокус.

По думите ѝ през миналата година приходите в бюджета на София от заснемането на кадри за филми е 290 000 лева. „Общината разработи механизми, по които да подкрепя създаването на български филми, които са свързани с града и ги освобождава от такси“, посочи Фандъкова.

Тя обясни, че Стратегия „София – творчески град на киното“ обхваща периода 2017-2027 г., а целта му е утвърждаването на града като водещ център на филмовата индустрия. “За нас е много важно да се разширява възможността за достъп до филмовата индустрия.

София беше избрана за един от творческите градове на киното на ЮНЕСКО. Това ни мотивира силно да работим, да правим такива промени, които помагат създаването на нови филми и възпитаването на нови публики. Бяхме избрани за свършена работа и за успехи“, заяви кметът на София.

По думите ѝ през последните години София се утвърди като национален център за културни и творчески индустрии. „Над 9% от заетите са в тази сфера.

София се нарежда в първите 10 столици в Европа по отношение на дела на тези индустрии в икономиката. Това ни дава основание да предприемем допълнителни стъпки, спрямо това“, каза Фандъкова. По думите й през последните години Столичната община е разработила иновативни инструменти за финансиране на културни проекти.

„Работихме в 2 посоки – разработване на финансови инструменти и разширяването и изграждането на нови пространства за култура“, съобщи тя. 5 еротични филма много по-секси от “50 нюанса сиво” Фанкдъкова посочи, че има идея за създаване на средно училище за филмово изкуство, но тази идея предстои да се развие.