снимка: Scott Heins/Gothamist

снимка: Scott Heins/Gothamist

Голямата ябълка вече ще е по-сладка, заради откриването на първия музей на шоколада в града. Негов основател е прочутият шоколатиер Жак Торес, превърнал страстта си по шоколада в съдба.  Той си партнира с Еди Ван Бел – човекът открил други четири музея на шоколада по света от Белгия до Мексико.

Жак Торес

Жак Торес

Музеят в Ню Йорк, Манхатън, се казва “История на шоколада” (Choco-Story). В него няма да видите реки от шоколад (колкото и да ни се иска), но ще научите много за историята му. Ще можете да се насладите и на съвременното творчество в използването на сладкарското изделие.

517065860030817jacquestorreschocolatemuseum-8-jpg
Какаото е било познато още на ацтеките и маите, когато са го смилали с камък, за да достигнем днес до изящните френски шоколадови шедьоври.

Посетителите на музея могат да проследят целия процес на приготвянето на сладкото удоволствие. Цялата история “от зърното до блокчето”: от засаждането, прибирането на реколтата, ферментирането на зърната, смилането, добавянето на различните съставки и финалния процес на подготвянето на различните видове шоколад.

Най-сладката част от обиколката разбира се, е дегустацията. Посетителите не само могат да видят как се приготвят бонбони и горещ шоколад, но и лично да ги опитат.

Шоколадовите изкушения са надсякъде

Шоколадовите изкушения са навсякъде из музея

Торес отваря първата си фабрика за шоколад в Бруклин през 2000 г. В ръцете на големия майстор какаовата маса се топи, оживява и заема най-невероятни и причудливи форми.

Производството вече е преместено в много по-голяма сграда, но желаещите още могат да посетят един от осемте оригинални магазина в Ню Йорк. В тях могат да намерят ръчно правени шоколадови бонбони и огромни бисквити, които през лятото се използват за сладоледен сандвич.

Казват, че Жак Торес създава истински шоколадов рай

Казват, че Жак Торес създава истински шоколадов рай

Сред големите вкусотии е и шоколадовата Статуя на свободата. А за почитателите на по-нестандартните вкусове се предлага шоколад с люта чушка.

b7287e88c030817jacquestorreschocolatemuseum-27-jpg

 

През миналото лято, също в Манхатън, отвори врати  и музей, посветен на всичко, което е свързано със сладоледа.

Визитата започва с консумация на безплатна топка сладолед, последвана от похапване на ядивни хелиеви балони, които превръщат гласовете на посетителите в писукания.

20160727-Museum_of_Ice_Cream-5.0

Най-голямата атракция е басейн, пълен с имитация на оцветени като конфети захарни топчета. Посетителите могат да се потопят във фалшивите сладости.

Така че, ако имате път към Ню Йорк, освен всеизвестните забележителности и музеи, ние ви препоръчваме да посетите и тези два.