Представяме ви една изключителна колекция от 12 произведения на изкуството. Това са най-известните и скъпи цигулки в света. Сред тях има само една, която не е дело на Страдивари или Гуарнери.

Всички те са наистина легендарни, а ние сме се постарали да ги подредим във възходящ ред в зависимост от стойността, на която са оценени. Разгледайте ги!

Цигулката от кораба "Титаник" – 1.7 млн. долара

Цигулката от кораба “Титаник” – 1.7 млн. долара

Всички знаем, че музиката на “Титаник” е звучала, докато корабът потъвал. Музикантът, свирил на цигулката, е Бандлър Уолъс Хартли и в последните моменти е изпълнявал на нея християнския химн Nearer, My God, to Thee. Била е подарък от любимата му, Мария, за годежа им. Цигулката е намерена през 2006 г. на таван, идентифицирана е и е анализирана в продължение на две години. Произведена е от Артър Котън Ланкастър. Собственикът е анонимен.

Цигулката на лейди Тенант – 2 млн. долара

Цигулката на лейди Тенант – 2 млн. долара

Цигулката на лейди Тенант е дело на Антонио Страдивари от Кремона – произведена е през 1699 г., една година преди “златната ера” на най-великия лютиер. През XIX век е купена от шотландския бизнесмен Чарлз Тенант, който я е подарил на съпругата си Маргарет. През 2005 г. е продадена за 2 032 000 долара от аукционната къща Christie’s. От 2009 г. е дадена назаем на белгийския цигулар Йосиф Иванов.

Hammer на Страдивари – 3.54 млн. долара

Hammer на Страдивари – 3.54 млн. долара

Цигулката “Хамър” носи името на един от собствениците си – Кристиан Хамър, шведски колекционер и първият неин познат собственик от 1707 г. През 2006 г. е купена от анонимен купувач. Предишният собственик (японска нефтена компания) я е предоставял назаем на цигуларката Киоко Такизава.

Molitor на Страдивари – 3.6 млн. долара

Molitor на Страдивари – 3.6 млн. долара

“Молитор” е произведена през 1697 г. от Антонио Страдивари. Смята се, че е била собственост и на Наполеон Бонапарт. През 1804 г. генерал Молитор от армията на Наполеон я купува от парижанката Жулиет Рекамие. На нея са свирили Алберт Щерн и Елмар Оливейра. В момента е собственост на цигуларката Ан Акико Мейърс.

Il Cannone на Гуарнери – 4 млн. долара

Il Cannone на Гуарнери – 4 млн. долара

Гуарнери e произвел този шедьовър през 1743 г. Най-известният музикант, свирил на нея, е Николо Паганини. Cannone означава топ, оръдие, но името й не идва оттам, а от това на първия й собственик. Действително обаче инструментът е с изключително мощен резонанс. Паганини е бил луд по своята цигулка. Освен него на нея са свирили Реджина Картър, Шломо Минц, Юджийн Фодор. В момента цигулката е собственост на музея Дворец “Дория Турси” в Генуа, където се и съхранява.

"Лорд Уилтън" на Гуарнери – 6 млн. долара

“Лорд Уилтън” на Гуарнери – 6 млн. долара

Йехуди Менухин е свирил на “Лорд Уилтън”, произведена през 1742 г. от Гуарнери. Днес я притежава колекционерът Дейвид Фултън, а цената й е най-високата, плащана до 1999 г. за цигулка.

 

"Мери Портман" на Гуарнери – 10 млн. долара

“Мери Портман” на Гуарнери – 10 млн. долара

Гуарнери я е създал през 1735 г. В началото на ХХ век е била собственост на лейди Мери Портман, която не е била професионален музикант. Цигулката й е била предоставена за съхранение по време на Първата световна война. Преди нея на инструмента са свирили няколко музиканти, като най-известният от тях е Фриц Крейслер – един от най-великите цигулари в историята. Най-скоро Сюзън Хоу, известна канадска цигуларка, е свирила на “Мери Портман” – тя казва, че цигулката е в различно настроение всеки ден…

В момента тази цигулка е притежание на семейство колекционери Арисън от Бъфало (САЩ), които притежават и други редки цигулки Страдивариус. На разположение е на Stradivari Society в Чикаго, чиято цел е да среща изключителни цигулки с изключителни цигулари.

"Екс-Кошански" на Гуарнери – 10 млн. долара

“Екс-Кошански” на Гуарнери – 10 млн. долара

Арън Росанд е свирил на “екс-Кошански” (бившата цигулка на Кошански) повече от 50 години. Настоящият притежател на този изключителен инструмент е руски милиардер, който е анонимен – купена е от цигуларя през 2009 г. Росанд е получил цигулката в разкошен червен цвят през 1957 г. Цигулката е произведена през 1741 г. от Гуарнери дел Джезу и е съхранена в прекрасно състояние.

Carrodus на Гуарнери – 10 млн. долара

Carrodus на Гуарнери – 10 млн. долара

Carrodus от 1743 г. е една от най-фините цигулки, правени от Гуарнери. Интересен факт е, че за нея е използвано същото дърво, което е използвано и за Il Cannone на Паганини. На Carrodus са свирили Паганини, Оси Ренарди, Джон Кародъс, а днес и Ричард Тонети.

"Лейди Блънт" на Страдивари – 15.9 млн. долара

“Лейди Блънт” на Страдивари – 15.9 млн. долара

“Лейди Блънт” е произведена от Страдивари през 1721 г. Носи името на първия познат собственик – лейди Ан Блънт, праправнучка на лорд Байрон. Цигулката е един от двата най-добре съхранявани инструмента на Страдивари. Запазена е в почти оригиналното си състояние. Причината е, че е била в ръцете предимно на колекционери. Другата идеално запазена Страдивариус е The Messiah от 1716 г.

Vieuxtemps на Гуарнери – 16 млн. долара

Vieuxtemps на Гуарнери – 16 млн. долара

През XIX век цигулката е била собственост на белгийския цигулар и композитор Анри Вийотан, откъдето идва и името на инструмента от 1741 г. На него са свирили Йехуди Менухин, Ицхак Пърлман и Пинкас Цукерман. Новият собственик e предоставил назаем цигулката на Ан Акико Майерс до края на живота й.

 

Тhe Messiah на Страдивари – 20 млн. долара

Тhe Messiah на Страдивари – 20 млн. долара

Смята се, че цигулката The Messiah е като нова. Част е от колекцията Ashmolean Museum, Оксфорд. Цената й се дължи на това, че е произведена в златните години на Страдивари (изработена е през 1716 г.), но най-вече на идеалното й състояние. Тя на практика е нова – на нея никога никой не е свирил…

 

източник: momichetataotgrada.com
автор: Елина Миланова