julian_asanjОснователят на “Уикилийкс” Джулиан Асанж обвини ЦРУ в “смайваща некомпетентност” със съхраняването на хакерски тайни на едно място и поясни, че ще работи с технологичните гиганти за разработване на инструменти, след като публикува изтеклите документи на агенцията, съобщават USA Today и “Франс прес”.

“Централното разузнавателно управление изгуби контрол над цял арсенал от кибероръжия. Това е историческо дело на смайваща некомпетентност, да бъде създаден такъв арсенал и целият да бъде съхраняван на едно място”, каза Асанж на пресконференция в еквадорското посолство в Лондон, където живее от 2012 година.

Асанж добави, че сайтът не е публикувал оръжията, защото не иска “журналистите и хората по света, нашите източници, да бъдат хакнати, използвайки тези оръжия”.

 Службите в САЩ в паника след разкритията на „Уикилийкс” за ЦРУ

ФБР е започнало подготовка за мащабно издирване

Той обеща организацията му да предостави на технологичните компании изключителен достъп до хакерските инструменти на ЦРУ, за да могат да оправят пробойните в софтуерните системи.

Тази седмица “Уикилийкс” публикува документи, които разкриват секретни хакерски инструменти на ЦРУ и информация за компютърен код. Обаче организацията не публикува целите програми, използвани за проникване в телефони, компютри и свързани с интернет телевизии.

Говорителят на ЦРУ отказа да потвърди автентичността на материалите, макар че той защити мисията на агенцията “агресивно да събира разузнавателна информация в чужбина за защита на Америка от терористи, враждебни държави и други съперници”. Представителят добави, че е забранено на ЦРУ да провежда електронно следене на лица в САЩ и че агенцията не го прави.

Асанж направи коментара във Facebook Live.