671fb25717b94742e9f37d813e314f5736Разкритията в „Уикилийкс” за кибероръжията на ЦРУ вещаят проблеми за US агенцията, подобни на случилите на Агенцията за национална сигурност (HCA) след изтеклата информация от беглеца Едуард Сноудън, посочва Би Би Си.

Сайтът пусна 8761 документа и файла, от които става ясно, че разузнаването разполага с инструменти, с които може да хакне почти всички смартфони и компютри, че дори и някои умни телевизори, че дори и да поеме контрола върху някои коли.

ЦРУ отказа коментар за разкритията, както и говорителят на Белия дом Шон Спайсър с аргумента, че още не е направена пълна оценка. Президентът Доналд Тръмп, който вече има търкания с агенцията заради твърденията й за руска намеса в неговата изборна победа предния ден бе поискал Конгресът да разследва изтичането на конфиденциална информация.

„Ако това, което прочетох, е вярно, то изглежда като невероятно вреден теч по отношение на тактиката, техниката, процедурите и инструментите, които са използвани от ЦРУ за целите на външното разузнаване”, заяви пред Би Би Си бившият шеф на ЦРУ Майкъл Хейдън. „С други думи това прави моята страна и приятелите на моята страна по-малко сигурни”, добави той. Шефът на комисията по разузнаване в Камарата на представителите Девин Нунес заяви, че разкритията „изглеждат много, много сериозни” и „предизвикват голямо безпокойство”