Сега четете
Пред телевизора изяждаме 40% повече

Пред телевизора изяждаме 40% повече

Family eating dinner

Другият враг на талията са готовите  бързи храни, сменете ги със салати.  Съвременният живот ни залага капана за преяждане на всяка крачка. От машиналното емоционално похапване в отговор на стрес през изкушението на заведенията за бързо хранене, които ни спестяват часовете около готварската печка, до вечерята пред телевизора – почти единствена възможност на членовете на семейството да седнат заедно, докато се осведомяват за новините.

Всички тези привички улесняват преяждането. Доскоро основната вина за неусетното трупане
на килограми се хвърляше върху храненето навън.

С правилното обяснение, че в масовите заведения добрият вкус е постигнат с пържене, много сладко, много мазно или и трите едновременно. Все заплахи не само за талията, а и за здравето.
Ново проучване отчита, че заведенията имат достойна конкуренция от страна на телевизора в дома ни. Още по-точно – храненето пред телевизора, превърнало се във вечерен ритуал за много семейства. Този враг е подценяван, защото по дефиниция губим бдителност за дебнещите ни в “нашата крепост” злини.

Изследователи от Охайо, САЩ, установяват, че хората, които гледат телевизия по време на вечеря, увеличават с 40 процента риска да прехвърлят значително нормалното тегло.
При равни други условия седналите да се нахранят в заведение, вместо с домашна храна в спокойна обстановка вкъщи, увеличават вероятността от затлъстяване с 26 процента.
В проучването на хранителните навици и ефекта им върху начина, по който човек изглежда и се чувства здравословно, са участвали почти 13 хиляди мъже и жени.

От тях около 1/3 гледат винаги телевизия или видео по време на вечеря.

Вижте и

Малка част от тях правят уговорката, че понякога пропускат ритуала, но много рядко. Но при почти всички в групата на вечерящите зрителиколичеството на храната надхвърляло здравословната порция, а телесните им мазнини гравитират около гранични стойности.
Подобно тенденция на преяждане била установена и за 38 процента от доброволците, които нямат време или желание за домашно приготвена храна.

Затова учените препоръчват като “диета” да изключваме телевизора, когато се храним. А ако нямаме възможност да готвим, да вечеряме предимно салати. С тези две прости мерки килограмите може да тръгнат нодолу, без да се налага да гладуваме.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре