James-ComeyFBIДиректорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ Джеймс Коми се обърна към американското министерство на правосъдието с искане публично да се изкаже за твърденията, които направи президентът Доналд Тръмп за подслушването му. Тръмп обвини предшественика си Барак Обама, че е разрешил подслушване на телефонните му разговори преди изборите миналата година.

Според в. „Ню ЙоркТаймс”, искането на Коми е свързано с това, че заявеното от Тръмп хвърля сянка върху ФБР. Според Коми от неподкрепените твърдения на президента може да се направят изводи, че ведомството е нарушило закона, като поставя подслушване без разрешението на съда в нюйоркския небостъргач „Тръмп Тауър”, където бе щабът на републиканеца.

В неделя Белият дом разпространи заявление, в което се обърна към Конгреса с искане за разследване по повод на евентуално превишаване на пълномощията на изпълнителната власт при президента Обама.

Според експерти в областта подслушване може да се установи и без санкцията на Обама, но с използване на възможностите на специализиран съд, подпомагащ контрашпионажа, или данните за разговорите на сътрудниците на Тръмп да са станали известни чрез следене на телефони на трети лица. Бившият министър на правосъдието на САЩ Майкъл Мюкейзи смята, че действително е имало следене в сградата „Тръмп Тауър” в Ню Йорк, но не по разпореждане на Обама. „Президентът (Тръмп) беше неточен, като твърдеше, че Обама е наредил да се подслушва „Тръмп тауър”, каза Мюкейзи за ABC. „Но, мисля, той е прав за това, че е имало подслушване” добави министърът, като отбеляза, че това може да се прави по указание на Министерството на правосъдието на САЩ. Мюкейзи беше министър по време на президента на САЩ Джордж Буш-младши от 2007 до 2009 г.

За същата телевизия бившият говорител на Белия дом Джош Ърнест отбеляза, че Тръмп иска с раздухването на скандала за някакво подслушване с разрешението на Обама само да отвлече вниманието от тези проблеми, с които се сблъсква днешната американска администрация, особено по отношение на плетеницата около обясненията за връзките на близки до Тръмп с представители на Русия.

Междувременно късно вчера се очакваше Доналд Тръмп да подпише нова версия на своя указ за миграцията, чието действие беше спряно от съда и който предизвика възмущение по цял свят. Основна разлика в новия указ е, че Ирак вече няма е сред страните, на чиито граждани е забранено да влизат в САЩ. Причината е, че Багдад е подобрил процедурите си за проверка на самоличността и за предаване на информация.