bTV“БТВ Медиа груп” ще обжалва пред Върховния административен съд решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да им наложи 3 глоби в размер на 2 915 514 лв. Това е единственото, което се казва в позиция на телевизията изпратена днес до “Дневник”. Наложената санкция от КЗК е по подадени жалби от регионални кабелни оператори срещу глобеното дружество и “Нова Броудкастинг груп”, която обаче не е санкционирана.

Решението на регулатора беше оповестено вчера, като още тогава “Дневник” поиска коментар от представителите на двете телевизии, което те направиха едва днес.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. В жалбите си кабелните оператори посочват, че двете телевизии са се възползвали от по-силното си положение при договаряне с тях, както и че неоснователно завишават цените за правата за излъчване на програмите им.

“bTV ще обжалва решението пред Върховния административен съд.” е единственото, което пишат от телевизията.

От “Нова Броудкастинг” също изпратиха лаконична позиция по повод заведените срещу тях жалби. В нея те обясняват посоченото от жалбоподателите повишение на цената с 50% процента със стратегията си да предлагат “първокласно съдържание”, чиято цена “непрекъснато нараства”. От дружеството посочват и че кабелните оператори, не им представят реалния брой на абонатите си. Този аргумент от телевизията са посочили и до КЗК, в своето становище, докато регулаторът все още е водил производството по жалбите.

“Нова Броудкастинг Груп третира справедливо всички свои партньори. Компанията има дългосрочна стратегия за инвестиции в първокласно съдържание, цената на което непрекъснато нараства. Основен спорен момент в преговорите с платформените оператори и най-голямото предизвикателство за пазара остава липсата на прозрачност по отношение на реалния брой абонати. Очакваме пълна прозрачност от нашите партньори и осветляване на пазара на телевизионното разпространение.” Това е казва в цялото изявление на телевизията по въпроса.