president ball

сн. Стандарт – стр. 3

Всяко поражение е урок, а всеки триумф – вдъхновение, каза президентът на приема за 3 март

Президентът Румен Радев събра политици и дипломати за първия си официален прием по случай националния празник – 3 март. След патриотичното си слово по време на тържествената заря-проверка пред паметника на Цар Освободител държавният глава покани дипломатите у нас и ръководители и представители на основни български институции на прием в Централния военен клуб.

На събитието, плътно до президента, застана и съпругата му Десислава Радева. Тя избра за свой тоалет дълга черна рокля. На събитието присъства и патриархът на Българската православна църква Негово Светейшество Неофит, както и главният мюфтия Мустафа Хаджи. На приема дойде и служебният премиер проф. Огнян Герджиков заедно с по-голямата част от министрите си. Своите места заеха и представители на висшия офицерски състав. “С общите усилия, с таланта на цялата нация ще направим бъдна България достойна за славната история, чиито наследници сме ние”, заяви президентът Румен Радев.

В приветствието си държавният глава напомни, че свободата винаги струва скъпо, а на 3 март българите с благодарност си спомнят за своите герои, за войските на император Александър Втори – Царя Освободител.

“На тази дата почитаме паметта на хилядите руснаци, румънци, финландци, украинци, беларуси, сърби, черногорци, поляци, литовци и други герои, загинали за свободата на нашата родина. В онези времена цяла Европа от Петербург до Дъблин съчувства на българите. На Трети март си спомняме и за Гладстон, Макгахан и Виктор Юго, които подкрепиха българската кауза”, посочи още Радев. Първото слово на Радев по случай националния празник на България предизвика редица патриотични коментари в социалните мрежи.

В него той подчерта, че  “човек без памет е победен от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е”. “Миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф – вдъхновение, когато страниците на историята се четат със смирение и признателност към жертвите – своите и чуждите. Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата”, призова държавният глава.

Дата: 05.03.2017 00:01
Източник: Стандарт – стр. 3