facebook-fb-sucidalНов алгоритъм отчита незабавно индикациите за суицидно поведение у потребителите, които използват Live функцията на “Фейсбук” и им предлага протегната ръка. Помощта, която изкуственият интелект на компанията оказва варира от свързването с приятел или гореща линия до предлагането на съвети и препоръки как хората със самоубийствени наклонности да се преборят с депресията. От другия край на връзката зрителите също могат да “докладват” авторите на видеата, за които имат подозрения, че ще отнемат живота си.

В отговор “Фейсбук” се старае да им изпрати ръководство как да се справят със ситуацията и да разубедят човека от идеята за самоубийство. С подобно нововъведение, компанията се надява да спаси хиляди животи. За последните години “Фейсбук” се превърна от обикновена мрежа за социални контакти до неделима част от човешкото битие. Само за месец редовно ползващите я са около 1,86 млн. потребители. За да поддържа интереса тя пуска постоянно иновации и нови функции, с които да привлече нови последователи.

Такава е и функцията Facebook Live, която позволява на всеки да прави видеовключване на живо и да отразява в действително време важни за самия него или за света събития, случки, мисли. И въпреки че има безспорно много плюсове, опцията за предаване на живо превърна “Фейсбук” и в предпочитана платформа за извършване на самоубийства и убийства на живо.

Източник: БГНЕС