Сега четете
Освободете вестника!

Освободете вестника!

845037-lНа 1 март на вестникарския пазар се появи нов двуседмичник. Сатиричният „Прас-прес“ е издание на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи. Това са Христо Комарницки, Алла и Чавдар Георгиеви, Чавдар Николов. Първият брой на „Прас-прес“ беше арестуван. Не с полицейска или прокурорска заповед. Не като Ердоган. А перфидно. По-голямата част от тиража му стои някъде в някакъв склад и не бе разпространена до будките за вестници. Според издателите му до читателите са стигнали не повече от 2000 броя от отпечатани 10 000.

Сатиричното обобщение „Прас-прес“ бе измислено от карикатуриста на „Сега“ Христо Комарницки през 2012 г. – времето, в което Делян Пеевски овладя по-голямата част от всекидневниците. Благодарение на арогантна политическа подкрепа. През юни 2013 г. Пеевски пожела дори да стане и шеф на ДАНС. И стана – за един ден. Но разпространението на вестниците и издаването на голяма част от тях продължиха да са под негово ръководство. „Сега“ е сред малкото изключения. Излиза вече близо 20 години. Тази практика да се задържа голяма част от тиража „някъде“ и след това да се връща като брак я изпитваме всеки ден.

Имаме ясен издател – Сашо Дончев, който стои зад „Сега“ въпреки всичко. „Въпреки всичко“ има огромна цена в медийната, политическата и икономическа среда, която можем да наречем разбойническа. От първия брой през октомври 1997 г. Комарницки е в „Сега“. И се превърна в най-яркото не само вестникарско, а и медийно явление у нас изобщо.

Овластените герои на неговата сатира – особено в последните 8 години, реагират на тях като аятолах на карикатура на Мохамед. В нашия случай Мохамед не е пророк, а аятолахът е корпулентен тарикат.

„Прас-прес“ трябва да бъде пуснат на свобода. Нека читателите да решат съдбата му, а не видимата ръка на аятолаха.

СЕГА

Първият брой на „Прас-прес“ е бил саботиран от разпространителя

Вижте и

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ
„Дебютният брой на новия сатиричен вестник „Прас-прес“ не се разпространява коректно от разпространителската фирма и изданието липсва от вестникарските маси, въпреки че интересът към него е голям.“ Това съобщи за „Сега“ един от основателите на „Прас-прес“ Иван Бакалов. Той допълни, че на ключови места в София са доставени само по няколко бройки от вестника, въпреки че тиражът е 10 000. „Направихме проучване и установихме, че на високооборотно място като входа на магазин „Метро“ са доставени 3 броя, които са купени още рано сутринта – разказа журналистът.- Продавачът казва, че по-късно поне 50 души са питали за вестника. На високооборотно място като подлеза при бившия хотел „Плиска“ е доставен 1 брой. Продавачката ме позна и ми се примоли да уредя нещо, защото и 100 броя можела да продаде. На високооборотно място като павилиона пред СУ „Св. Климент Охридски“ са доставени 5 броя, което е най-голямото количество, доставяно някъде. Те също свършили рано сутринта. От Орлов мост до Ситняково от общо 9 места за продажба на вестници „Прас-прес“ е доставен в 3 броя. Така е и около Съдебната палата.“

Бакалов поясни, че вестникът има генерален договор за разпространение с компанията „Национална дистрибуция“ АД. Тя трябва да зарежда вестникарските маси в цялата страна, както и магазините Lafka. В търговския регистър фирмата е с адрес в Пловдив, а неин представител е Владимир Герински. Бакалов допусна, че „Национална дистрибуция“ всъщност е изцяло под контрола на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, тъй като преди време Герински попитал Бакалов дали Пеевски одобрява появата на новия вестник. „Вероятно точно Пеевски е наредил да го пъхнат под рафта и да не го продават – коментира Бакалов. – Герински и другият шеф във фирмата – Цветан Ангелов, не са бизнесмени, а използват разпространителския бизнес за някакви политически сметки. Вместо да ми се обади, да направим допечатка и да продадем от първия брой на „Прас-прес“ 2-3 пъти повече от първоначално предвидения тираж, Герински първо каза, че е в командировка, а после си изключи телефона и се скри.“ „Сега“ също не успя да се свърже с него.

Бакалов заяви още, че предстои екипът на изданието да реши как да го разпространява занапред. 8-страничният „Прас-прес“ ще излиза два пъти месечно, а ако продажбите позволяват, ще стане седмичник. Сред авторите му и съиздател е карикатуристът на „Сега“ Христо Комарницки. Акцентът в него са карикатурите, комиксите, фотографиите и колажите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре