Сега четете
Предупредиха канадците да не давят златните си рибки

Предупредиха канадците да не давят златните си рибки

_gf1
Властите в западната част на Канада призоваха хората да не изхвърлят златните си рибки в тоалетната, защото те оцеляват и се размножават с обезпокоителни темпове, информира Би Би Си.

Служители по околната среда в провинция Албърта казват, че са намерили златна рибка с размерите на чиния в езеро от отпадни води.

„Това наистина е страшно, защото означава, че те се възпроизвеждат в дивата природа, стават доста големи и преживяват зимите в далечния север“, казва Кейт Уилсън от департамента по околна среда в Албърта. Според нея, кампанията Don’t Let It Loose е насочена към информиране на жителите за опасностите от попадането на декоративни рибки на свобода.

„Около една трета от инвазивните видове (животни, излезли извън пределите на ареалите на своето местообитание в резултат на човешката дейност, б.р.), които заплашват естествената водна среда, попадат във водоемите от аквариумите“, казва специалистката.

Златната рибка се счита за инвазивен вид в Канада, а правителството се притеснява, че рибката може да разстрои крехките местни екосистеми. В резултат на това започна предупредителна кампания към хората, които изхвърлят домашния си любимец в канализацията. Оказва се, че проблем може да се появи дори, ако рибката е мъртва.

655-402-zlatna-ribka-v-toaletna-chiniia„Дори и рибките да са мъртви, така могат да се разпространят болести или паразити, особено ако системата за пречистване на водата не е на най-добро ниво“, обясни госпожа Уилсън.

Вижте и

Кампанията е насочена към зоомагазините, компаниите за услуги, които работят с притежателите на аквариуми и закритите водоеми, както и към религиозни групи, чиито участници смятат, че освобождаването на животни ще облекчи кармата им.

________________________________________________

Златната рибка (Carassius auratus) е сладководна риба от рода на шараните. Тя е отглеждана в Китай преди повече от хиляда години. През 1728 г. златната рибка е донесена в Европа, а през 1745 г. френският крал Луи XV подарява златна рибка на модната за това време диктаторка маркиза Дьо Помпадур. Оттогава този вид е станал един от най-популярните за отглеждане в домашни условия. Съществуват десетки породи, които се различават по форма на тялото, положение и размер на очите, окраска (от сребриста до яркочервена и черна).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре