Мариса Майер, CEO на Yahoo

Мариса Майер, CEO на Yahoo

Изпълнителната директорка на Yahoo Мариса Майер призна, че е отговорна за двата пробива в сигурността на интернет компанията, която се случиха докато я оглавява. В пост в Tumblr тя обяви, че ще се откаже от годишните си бонуси за 2016 г. и 2017 г. като един вид наказание за немарливостта.

Не е ясно какъв е размерът на сумите, които Майер няма да прибере. Нейното желание е парите да „бъдат разпределени между трудолюбивите служители на компанията“.

„Както знаете, в края на 2014 г. станахме жертва на атака, а през септември 2016 г. научихме, че голяма част от базата ни данни на потребителите е била открадната“, припомня Майеър.

 Последвалото разследване на атаките установи, че ако компанията бе взела мерки първия път, най-вероятно вторият пробив щеше да бъде предотвратен.

Докато за Майер загубата е предимно финансова, главният юрисконсулт на компанията Роналд Бел бе принуден да подаде оставка и да загуби всички финансови бонуси. Броят на потребителските акаунти, засегнати от мащабните пробиви може да надхвърли един милиард души. Изтеклата информация обхваща имена, телефони, пароли и имейл адреси, но не и банкови и разплащателни детайли. Дори и след всички разкрития, системите на Yahoo остават несигурни.