pras-pres2Първият брой на новия сатиричен вестник “Прас прес”, издаван от трима известни карикатуристи, се изчерпа още рано сутринта. Читатели започнаха да си правят ксерокопия и да го разменят помежду си, съобщи “Булфото”.

Вестникът се издава от Дружество на невъзпитаните карикатуристи, в което влизат художниците Христо Комарницки, Чавдар Николов и Чавдар Георгиев, и от журналиста Иван Бакалов.

„Прас прес“ ще удря всички дебели глави, които заслужават и ще забелязва всяка глупост, всеки популизъм, независимо откъде идва, заявиха Комарницки и Николов днес пред bTV.

Хрумването за името е на карикатуриста на в. “Сега” Комарницки – за да го свържат с един термин, който се използва за определени вестници.

“С този вестник влизаме в една джунгла, в която вилнеят медиите бухалки”, каза  той.

“Решихме, че „Прас прес“ ще бъде ударна преса, т.е. връщаме се на полето на решителната карикатура и журналистика”, добави Николов.

Карикатурата на първата страница на вестника е посветена на „новото съотношение между БСП и ГЕРБ“.

“Напоследък всички като че ли са единодушни, че само те може да стигнат до финала и да се борят кой ще мине с едни гърди по-напред. Това е много предопределящо, даже понякога се съмнявам, че някой друг е решил точно така да бъде”, коментира още Николов.

Двамата карикатуристи подчертаха, че свободата на словото трябва да върне смисъла си, защото сме на 113-то място по този показател в света.

„Първо, може би икономически, защото много от вестниците са притежание на едно семейство. После, някакви личностни характеристики, може би, на бившия ни премиер, който създаде такава обстановка, в която медиите да не се чувстват много свободни или да се чувстват свободни само в неговата периферия“, каза Николов.

На въпрос Бойко Борисов още ли се сърди за начина, по който го рисуват, Комарницки отговори, че карикатуристите са огледало и това, че отражението не се харесва на някого, е ясно.

“Специално бившият ни премиер винаги много ловко измества разговора от същината към по-периферни неща като дали е дебел, или не, бръснат ли е, или не. Българите като че нямаме изразено чувство за самоирония и се смеем на карикатурата на другия, не на своите”, каза още Николов.