HelloMyNameIs_1024Родителите трябва да внимават как наричат децата си, защото израелски учени установиха, че хората се нагласят, така че външният им вид да съответства на имената им, съобщи в. “Индипендънт”.

Учените от Еврейския университет в Ерусалим накараха стотици доброволци от Израел и Франция да свържат имена със снимки на хора. Резултатите показват, че имаме изненадваща способност да отгатваме името по лицето на човека, най-вероятно защото видът на хората започва да съответства на името им. С всеки следващ опит доброволците се справяли все по-добре.

Те познавали в 25 до 40 процента от случаите. Ако това ставаше случайно процентът трябваше да е 20-25.

“Резултатите показват, че изражението на лицето възпроизвежда социалните очаквания как някой с подобно име трябва да изглежда”, каза д-р Рут Мейо от екипа. „Така социален етикет може да повлияе върху нечие изражение”.

Влиянието на културните стереотипи беше потвърдено и от това, че френските студенти се справяха по-добре с френски имена и лица, а израелските – с израелски.

Специалисти успяха да научат и компютър да свързва имена с лица дори по-точно от хората. Учещият алгоритъм успя да постигне точност от 54 до 64 процента.