Стотици велосипедисти днес излязоха на протест,след като един от най-добрите колоездачи на България,Мартин Гачев загина по изключително нелеп и трагичен начин,блъснат от ТИР.
Гачев е загинал на 23 февруари. Инцидентът е станал на главен път 1-8
Първо ще си спомним за него, ще запалим запалим свещи, а после ще легнем на земята като блъснати – както ще бъде и на протеста в София. С цел да привлечем по-голямо внимание, желаещите ще бъдат намазани с червена (хранителна) боя. Можете да дойдете и превързани, бинтовани, с изкуствен гипс и т.н. – това са все неща, които ни се случват”, уточняват организаторите.
Организатори в морската столица на протеста са местните велоклубове “Устрем” “Одесос” “Варна” и груапата “Колоездене-Варна”з

 

По-надолу ще прочете какво споделиха някои от присъстващите велосипедисти днес на протеста:
Да има промяна в законодателството,да не толерира шофьори които не зачитат велосипедистите на пътя!

Като млад човек,който кара велосипед срещал ли си несгоди по пътищата ?
-Предимно карам своя велосипед в градска среда. Винаги се намира някой на когото да пречиш,който иска целият път да е негов,а в същото време има достатъчно място за всички участници в движението. Апелирам за толерантност.

Възможно ли е да има промяна към по-добро или това ще останат празни приказки във времето и всичко ще си бъде по старому ?
-Трябва да е в национален мащаб,колкото се може повече хора да се обединят за да има ефект.

Какво си пожелаваш за напред ?
-Всички шофьори,независимо на какво МПС да се съобразяват с другите,да има толеранс помежду ни,защото всички сме равни на пътя,както и когато сме пешеходци.
Александър Руменов 17.г

Защо решихте да включите и да подкрепите протеста ?
Карам,активно велосипед,защото няма никакъв контрол. Карайки своя мотор,то нещата не са по-различни.

Възможна ли е промяната ?
Промяната трябва да стане от “властта”,като се наложат определени санкции,може и нещата да имат своят положителен обрат.

Маргарит Василев