Сега четете
Преглед на печата за 28 февруари

Преглед на печата за 28 февруари

is_150821_coffee_800x600Избирателите не искат общо управление на ГЕРБ и БСП
в. Сега

Сред избирателите няма ясно изразено предпочитание към ляво или дясно управление след предсрочните парламентарни избори. Но хората не искат съюз между ГЕРБ и БСП. Едва 5% го подкрепят. С един процент по-малко получава коалиция между БСП и ДПС. Това се вижда от проучване на социологическа агенция „Алфа Рисърч“. 36% от хората смятат, че ще е най-добре начело на страната да застане дясноцентристка коалиция около ГЕРБ и други десни партии. За лявоцентристко управление около БСП настояват 29 на сто. Третият най-предпочитан вариант, който събира 12%, е съюз между партията на Бойко Борисов и „Обединени патриоти“. Наполовина по-малко – 6 процента, искат да видят коалиция между БСП и националистите.

Едва 15% от училищата у нас разполагат с психолози
в. Сега

Само 15% от училищата у нас разполагат с психолози, а 26% – с педагогически съветници. Това показва статистика на просветното министерство, предоставена на „Сега“ по повод случая с 11-годишното момиче, починало след удар в корема от съученик. Както и при предишни трагични инциденти, сега постфактум започна дискусия за мерки срещу агресията сред децата.

При посещението си в Пловдив служебният просветен министър проф. Николай Денков коментира, че учителите имат нужда от по-сериозна професионална подкрепа за превенция на агресията в училищата. „На първо място трябва да се осигурят повече ресурси за психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца“, заяви той. Статистиката на МОН към края на 2016 г. е отчайваща – от близо 2600 училища у нас само 692 разполагат с педагогически съветници. Едва 389 школа пък имат психолог, който в огромна степен би следвало да помага на проблемните деца.

Пускат нов държавен дълг за 100 млн. лв.
в. Стандарт

Нов държавен дълг за 100 млн. лв. ще бъде пуснат на вътрешния пазар през март. За 20 март е насрочен аукцион за Държавни ценни книжа (ДЦК), на който ще бъдат предложени левови облигации със срок 10 години и половина на обща стойност 100 млн. лв. Всъщност тези ДЦК ще допълнят емисията, която беше пусната на 25 януари като падежът им e на 25 юли 2027 г. След като през миналата година няколко месеца Министерството на финансите не пласираше ДЦК на вътрешния пазар, от началото на 2017 г. всеки месец прави по един аукцион. През януари бяха пуснати облитации за 50 млн. лв., през февруари бяха пласирани 4-годишни ДЦК за 60 млн. лв. при рекордно ниска доходност от 0,18%.

Вижте и

Рекорд в продажбите на бира
в. Труд

Рекорд в продажбите на бира през 2016 г. в страната отчитат от Съюза на пивоварите в България. 5,181 милиона хектолитра бира възлиза продажбата на алкохолната напитка през 2016 г., което се доближава до обемите през 2007 – 2008 г. и е с 2,5% повече от продажбите на напитката през 2015 г.

През миналата година българите са купували най-много бира в пластмасови бутилки (57,5%), докато делът на стъклените бутилки е бил 24%, на кеновете 13%, а на кеговете само 5,5%. В държавната хазна през 2016 г. от акцизи на бира са влезли 4 млн. лв. повече от 2015 г., или 81,3 млн. лв. общо.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре