What-are-Bots
Изследване на учени от Оксфорд установи, че на страниците на Уикипедия се води необявена война за промени в съдържанието от ботове. Кратки автономни програми действат в световната онлайн енциклопедия още от самото й създаване през 2001 г.

Първоначално ботовете са били малко и не са си пречели едни на други. Но с времето броят им нараства и поправките в съдържанието на Уикипедия, направено от едни ботове, понякога се отменя от други, предава technews.bg.

Но в енциклопедията няма злонамерени ботове. Всички те изпълняват полезна работа – коригират явни грешки, вмъкват връзки към други статии и свързват публикации по една и съща тема на различни езици, поясняват изследователите.

Не всички ботове обаче виждат света по еднакъв начин, поради което често се коригират едни други. Така например, ботове могат безкрайно да променят имената на спорни територии. С подобни задачи често се занимават и хора, но по правило тяхната активност продължава до няколко дни, докато ботовете нямат умора.

Поведението на ботовете в различните езикови версии на Уикипедия не е еднакво. Така например, ботовете в немското издание са по-малко склонни към полемика, докато тези в английската Уикипедия са най-активни, твърди изследването.

Най-непримирими съперници са ботовете  и Darknessbot, които са редактирали над 3500 статии от 2009 и 2010 година. Xqbot е отменил повече от 2000 поправки, внесени от Darknessbot, а той, от своя страна, е реагирал на отмяната на 1700 поправки от Xqbot. Двата бота спорят по най-различни теми – от Александър Македонски до футболния отбор Астън Вила.

Борбата за надмощие между ботовете е породена от разлики в правилата им на поведение, написани от различни потребители. Това безпокои учените, които правят аналогия със самоуправляемите автомобили – те също се ръководят от правила, написани от различни хора, и това може да доведе до сериозни конфликти.

източник: TechNews.bg

—————————————————————————–
Бот (скъсено от „робот“) се нарича компютърна програма, която използва мрежови услуги, предназначени за хора, с цел да извършва автоматични действия като обработка на данни. Използването на бот позволява иначе трудоемки задачи да бъдат решени автономно. В редица обстоятелства използването на ботове обаче не се счита за етично. Едни от най-често срещаните ботове са т.н. „уебкроулъри“ или „уебпаяци“. Такъв е примерно ботът на Google, който обхожда рекурсивно уеб-пространството, за да индексира уеб страници в машината за търсене. В мрежите за чат също често се срещат ботове, които могат да се ползват за достъп до информация, забавление, технически операции и др.