Сега четете
И най-добър филм е …“Лунна светлина“

И най-добър филм е …“Лунна светлина“

oskar89- тата церемония за връчване на наградите Оскар на американската Академия за филмово изкуство ще се запомни с невероятния гаф при връчването на статуетката в най-престижната категория – най-добър филм.

Фей Дънауей и Уорън Бийти излязоха на сцената, за да връчат отличието. Бийти обяви за победител „Ла ла ленд“ и целият екип на филма излезе на сцената. Но след малко се разбра, че е станало объркване и наградата е за „Лунна светлина“. Продуцентът на „Ла ла ленд“ Джордан Хоровиц лично направи неприятното откритие, поглеждайки листчето с победителя, и сам обяви триумфа на конкурентите си. Бийти се оправда с това, че в плика е пишело и името на Ема Стоун („Ла ла ленд“).

„Лунна светлина“ грабна и наградата за „Адаптиран сценарий“. Филмът разказва за съдбата на млад чернокож хомосексуалист, който търси своето място и идентичност в трудния си роден квартал в Маями, където е израснал.

Престижният приз за „Режисура“ все пак отиде при Деймиън Шазел (32) за „Ла ла ленд“. Филмът, който беше с 14 номинации,  спечели още призовете за „Операторско майсторство“, „Сценография“, „Музика“ и „Песен“ („City of Stars“). Леонардо ди Каприо връчи наградата за „Актриса в главна роля“ на Ема Стоун за участието й в лентата.

Кейси Афлек, брат на Бен Афлек спечели приза за най-добър актьор за ролята си в „Манчестър до морето“.

Махершала Али бе удостоен с „Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля“ във филма „Лунна светлина“. Той стана първия мюсюлманин, който печели наградата. Виола Дейвис, първата чернокожа актриса, номинирана три пъти за „Оскар“, спечели статуетката за най-добра актриса в поддържаща роля във филма „Огради“.

Вижте и

„Сляпата Вайша“ на българина Теодор Ушев не можа да вземе „Оскар“ в категорията „Най-добър късометражен анимационен филм“. Победител стана „Свирчо“ на Пискар – основен конкурент на „Сляпата Вяйша“.

За най-добър документален филм бе отличен „О Джей: Произведено в Америка“. Това е най-дългият номиниран филм в историята на наградите „Оскар“ – лентата е цели 7 часа и 47 минути.

Оскар за чуждоезичен филм взе „Търговският пътник“ на иранския режисьор Асгар Фархади.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре