pregled na pechataКЗК не видя проблем в търговете за пътни ремонти

В. Сapital daily

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила жалбите на четири кандидата срещу решение на пътната агенция за избор на изпълнител за ремонти на пътища. Това са част от възраженията на участници в поръчката по оперативна програма “Региони в растеж” за 15 участъка на обща стойност 150 млн. лв. Повечето консорциуми бяха отстранени на ранни етапи в състезанието. Големият брой жалби в КЗК засега блокира подписването на договори и започването на ремонтите засега.

Почти цял випуск медици напуска България всяка година

В. Сега

Лекарите, които годишно напускат България, се равняват на 90% от студентите, завършващи медицина. Докторите у нас застаряват – повече от половината са над 55 години, а 30 процента са надскочили 60-те. Данните са на Българския лекарски съюз и са цитирани в последния доклад на Европейската комисия за макроикономическите дисбаланси на страната ни. Заключенията по отношение на здравната и социалната политика, както и на пазара на труда остават тежки, а от страната ни се очаква да предприеме стъпки за отстраняване на натрупаните проблеми.

“Софийска вода” залага солиден ръст в разходите за заплати

В. Сега

На фона на планираното от енергийния регулатор поскъпване на водата с 18% “Софийска вода” планира да увеличи разходите за заплати на служителите си с двуцифрени проценти. Това разкрива протокол от закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което е бил обсъден петгодишният бизнес план на концесионера.

Армията е “на ръба” финансово и кадрово

В. Сега

Увеличението засяга периода 2015 – 2021 година. До тогава разходите за заплати във ВиК дружеството ще бъдат увеличени с между 20 и 50% спрямо 2015 година, показа справка на в. “Сега”. Логично – нарастване е заложено и за плащанията, свързани с осигуровките на работещите в “Софийска вода”.

Министерството на отбраната (МО) призна, че армията изнемогва финансово и кадрово. Това стана ясно от няколко изяви на силовия вицепремиер и военен министър Стефан Янев през последните дни. Проблемите станаха очевидни и по време на негови срещи с военнослужещи от Трета авиобаза в Граф Игнатиево и 61-ва механизирана бригада в Карлово.

Бум на фирмени фалити

В. Монитор

Бум на фирмени фалити през 2016 г. са регистрирали в Агенцията по вписванията. Само през миналата година два пъти повече дружества са обявили фалит спрямо кризисната 2008 г., а икономисти вече виждат спад в броя на заетите с около 20 хил. души, съобщава Би Ти Ви. Според анализатори, много компании спират да функционират, но така и не обявяват несъстоятелност заради тежката процедура, а броят на работниците се намалява поетапно.