oskar89- тата церемония за връчване на наградите Оскар на американската Академия за филмово изкуство ще се запомни с невероятния гаф при връчването на статуетката в най-престижната категория – най-добър филм.

Фей Дънауей и Уорън Бийти излязоха на сцената, за да връчат отличието. Бийти обяви за победител “Ла ла ленд” и целият екип на филма излезе на сцената. Но след малко се разбра, че е станало объркване и наградата е за “Лунна светлина”. Продуцентът на “Ла ла ленд” Джордан Хоровиц лично направи неприятното откритие, поглеждайки листчето с победителя, и сам обяви триумфа на конкурентите си. Бийти се оправда с това, че в плика е пишело и името на Ема Стоун (“Ла ла ленд”).

“Лунна светлина” грабна и наградата за “Адаптиран сценарий”. Филмът разказва за съдбата на млад чернокож хомосексуалист, който търси своето място и идентичност в трудния си роден квартал в Маями, където е израснал.

Престижният приз за “Режисура” все пак отиде при Деймиън Шазел (32) за “Ла ла ленд”. Филмът, който беше с 14 номинации,  спечели още призовете за “Операторско майсторство”, “Сценография”, “Музика” и “Песен” (“City of Stars”). Леонардо ди Каприо връчи наградата за “Актриса в главна роля” на Ема Стоун за участието й в лентата.

Кейси Афлек, брат на Бен Афлек спечели приза за най-добър актьор за ролята си в “Манчестър до морето”.

Махершала Али бе удостоен с “Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля” във филма “Лунна светлина”. Той стана първия мюсюлманин, който печели наградата. Виола Дейвис, първата чернокожа актриса, номинирана три пъти за “Оскар”, спечели статуетката за най-добра актриса в поддържаща роля във филма “Огради”.

“Сляпата Вайша” на българина Теодор Ушев не можа да вземе „Оскар“ в категорията „Най-добър късометражен анимационен филм“. Победител стана „Свирчо“ на Пискар – основен конкурент на „Сляпата Вяйша“.

За най-добър документален филм бе отличен “О Джей: Произведено в Америка”. Това е най-дългият номиниран филм в историята на наградите “Оскар” – лентата е цели 7 часа и 47 минути.

Оскар за чуждоезичен филм взе “Търговският пътник” на иранския режисьор Асгар Фархади.