landscape-1450830577-energy-foods
Точно подбраното меню е тайната на дълголетния живот. Ако искате да доживеете до 100 години, че и повече, може да вземете пример от начина на хранене на някои от най-известните столетници по света, пише gotvach.bg. От платформата за поръчки и доставки на храна foodpanda представят редовните менюта на дълголетниците.

Кралица Елизабет I
Британската кралица почина през 2002 година, след като бе навършила 101 години. Близките до нея казват, че тя редовно е хапвала риба и зеленчуци.

Сьомгата е била любимата ѝ риба и е поръчвала ястия с нея поне 2 пъти седмично. През останалото време кралицата е наблягала на морските деликатеси, а от месата е хапвала само телешко.

Жак Калман
Французойката е вписана в Книгата за рекордите на Гинес като най-старият човек, живял някога на Земята. Тя умира през 1997 година на 122 години. До 85-та си годишнина Жак Калман е спортувала всеки ден, а до 100 години е карала колело. Всеки ден е закусвала с чаша капучино и кроасан с течен шоколад.

Шоколадовите изделия са били любимото лакомство на Жак и тя е изяждала по 1 килограм шоколад всяка седмица. Обичала е също и мазни храни като свинско месо, зехтин и маслини.

Баба Мойсей
Една от най-известните художнички умира на 101 години, като до последно е рисувала. Хранела се е предимно с въглехидрати, като не отичала, че обича тестени изделия, а любимото ѝ е било пица със зеленчуци.

Ървинг Берлин
Известният композитор умира на 101 години през 1989 година. Освен на изкуството той е бил голям почитател и на храната. Не е харесвал особено плодовете, но често е хапвал месо и зеленчуци.

Боб и Долорес Норе
Най-известната двойка столетници обичали да хапват често и са се хранели най-малко по 5 пъти на ден. Порцията в чинията им обаче не била по-голяма от една шепа. Боб Норе умира на 100 години през 2003 година, а Долорес – на 102 години през 2011 година.