Журналистите на световно известни медии като “Ню Йорк таймс” и Би Би Си не бяха допуснати в петък до редовния брифинг на Белия дом и това предизвика остри протести от редакциите и журналистически сдружения.

Решението на пресслужбата се възприема като ескалация на конфликта между администрацията на президента Доналд Тръмп и част от медиите в страната.

Говорителят Шон Спайсър е организирал т.нар. прес пул – формат, в който извън камерите се говори с тесен кръг журналисти, а те се предполага, че преразказват на останалите. На него са били поканени репортери от агенции като “Асошиейтед прес”, “Ройтерс”, “Блумбърг”, Агенция “Франс прес” и “Хърст”. Към тях са добавени колегите им от NBC News, CBS News и ABC News, както и консервативни издания като Washington Times, America One и Breitbart News Network.

Но представители на имена като New York Times, CNN, Politico, Los Angeles Times, BuzzFeed News и британската BBC не са били поканени. От “Блумбърг” казват, че научили за изключването на колегите им в последния момент. От “Асошиейтед прес” са отказали да влязат в залата, когато научили кого Спайсър е изолирал.

Недопуснатите журналисти са били върнати буквално от вратата на офиса на говорителя. “Никога не се е случвало нищо подобно в Белия дом в дългата ни история да отразяваме няколко администрации от различни партии, написа изпълнителният директор на New York Times Дийн Бакет.”Блумбърг” разпространи снимка, на която се вижда колко празна се е оказала залата за пресконференции на Белия дом в петък.

Дийн Бакет протестира и напомни, че “свободният достъп на медиите до прозрачно правителство очевидно е от национален интерес”.

Journalists from The New York Times, CNN and Politico were barred from attending a White House briefing http://nyti.ms/2kURzth 

От Асоциацията на журналистите, акредитирани в Белия дом, протестираха, призоваха присъствалите журналисти да споделят информацията си с изолираните и заявиха,че ръководството ще обсъди ситуацията с представители на президентската администрация.

White House Correspondents’ Association STRONGLY PROTESTS against press being blocked from press briefing. @whca