Сега четете
Христо КАРАСТОЯНОВ: Генералите идат!

Христо КАРАСТОЯНОВ: Генералите идат!

H_KarastoianovНавремето Румен Леонидов (е предаването на Лили Марин-кова) призова българските военни да излязат и да приберат всички политици на стадион „Васил Левски“, както чилийските военни прибраха маса народ на стадион „На-сионал“ през септември 1973 г. Днес, гледам, военните наистина излизат, но не отиват на стадион „Васил Левски“.

Първо влязоха в служебното правителство, от там с кратка схватка превзеха областните управи, а после тръгнаха по главното направление на фронта: кандидатските листи на партии, политически формирования и коалиции. Всичко почна миналата есен, когато партиите и коалициите заиз-важдаха генералите – кой какъвто генерал имаше подръка, – така че президентските избори бяха нещо като генералщабни учения. Спечелилият направи първото си задгранично пътешествие с военен самолет: сигурно е предполагал, че ония цивилни гарги в Брюксел може и да не са разбрали правилно какво се е случило в България. Направи им един вид показно. Хей-търите веднага засъскаха.

Така и така, президентите летят с президентски самолети, а с военни самолети летят само главатарите на военните хунти. Един вид генерал Пиночет, генерал Еврен – такива работи… Хейтърите казаха също така, че ако ще е гарга -рошава да е, – тъй че да беше кацнал в Брюксел я с „МиГ“, я със „Су“, па да беше слязъл от изтребителя с авиаторския си комбинезон и с пилотската каска под мишница като в „Топ Гън“.

Тъй приказваха хейтърите, обаче народът го е казал: хейтърите си лаят – спартаните си летят. Както и да е… Сега вече явно се пристъпва към мащабно учение, наречено за заблуда на противника парламентарни избори, а всъщност нещо като „Щит 82″. С участието на всички родове войски. Генерал Шивиков аха да нападне с кашимери-ята откъм пловдивско и маршал Корнелия го извади от листата. Пак от там изтребителите на доскорошния началник на отбраната генерал Константин Попов ще прехващат изтребителите на по-отдавнашния такъв началник генерал Михо Михов, дето ще ръсят кемтрейлсите си от Ямбол.

Въобще голямото струпване на войска ще е в Пловдив, но генерал Симеон Симеонов, също като някогашен началник на отбраната, ще участва в сраженията за Велико Търново, а пък военният лазарет ще е в Пазарджик, където генерал Тонев ще превързва ранените… (Дали ще участват танкове, не знам, защото нали ги подарихме на братска Македония – да си ги продава там на воля.) Елена Йончева ще тича, увита с шал през лицето, да отразява маневрите с опита си на военен кореспондент, а Станишев ще повдига морала на числения състав с дисертацията си за ролята на копчетата в руската армия.

Разбира се, всичко това ще става само върху планшетите и щабните карти, защото, освен дето няма достатъчно самолети и танкове, май и стрелково оръжие няма. {Във всеки случай братята руснаци рекоха, че оръжието ни било в ръцете на ис-лямисти, джихадисти и всякакви други политически талибани.) То май и войници общо взето няма.

Вижте и

Или поне аз не съм чул някоя партия да е включила в листите си редник – само от полковник нагоре. Ако всичките тези военни влязат вкупом в Народното събрание, България веднага ще се оправи… Първо, ще изкарват депутатите на физзарядка, после ще им провеждат малко строева, а следобед – занятия по политическа подготовка! Второ, ще обявят обществена поръчка за ушиване на нови униформи на народните представители с отличителни знаци за отделните парламентарни групи и пагони по старшинство.
Трето, мерцедесите ще са с военни номера.

А в самия парламент те, разбира се, няма да пишат закони. Ще пишат строеви устави.
П.П.: Щях да забравя! Първата генералша на републиката (тя не дава да й викат първа дама, не знам защо), та първата генералша също пристигна на „Дондуков“ откъм армията. Още тогава е уцелила в десетката днешната политическа мода – била е хем военен, хем журналист: пиар.

Дата: 24.02.2017 05:12
Източник: сп. Икономист – стр. 66
Автор: Христо КАРАСТОЯНОВ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре