phpndatq7_559x
От 1 март 2017 г. в ефира на програмите на Българското национално радио отново ще звучи музика от репертоара на сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“. След направени отстъпки и от двете страни, предстои сключване на договор.

Решението на Управителния съвет на БНР е продиктувано от желанието трудът на българските автори на музикални произведения да бъде достойно заплащан и те да не бъдат ощетявани от възникналия спор между двете организации.

Сключването на договора е мотивирано и от ангажимента на БНР като обществена медия да предлага на слушателите си разнообразно съдържание, предназначено за всички групи от широката му аудитория.

В резултат на наложената забрана от страна на „Музикаутор“, от началото на годината Българското национално радио излъчва само музика с изтекли или преотстъпени  безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори.

Огромната подкрепа на авторите е очевидно доказателство колко значима е ролята на общественото радио, за да може българската музика да достигне до своята публика и колко е важна връзката със слушателите на националното радио за всички музиканти.

Българското национално радио благодари на творците, предоставили права за излъчване на съвременна българска  музика, както и на музикалните редактори, справили се с необичайната ситуация.

Доказателство, че БНР продължи да изпълнява обществените си функции, е повишената слушаемост на програмите на националното радио. Българското национално радио благодари на слушателите си за тяхната подкрепа и лоялност.

Българското национално радио сезира Комисията за защита на конкуренцията, Софийския градски съд и Европейската комисия за неправомерните действия на сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“.

Общественото радио ще участва активно в дебатите за актуализиране на Закона за авторско право и сродните му права в съответствие с европейската Директива 2014/26/ЕС, която позволява свободна конкуренция в сектора  за колективно управление на авторските права.

 

източник: БНР