Сега четете
Рупърт Еверет и Джон Савидж гостуват на София филм фест 2017

Рупърт Еверет и Джон Савидж гостуват на София филм фест 2017

739c2120eab42b3c4a635f3b01156d5dАктьорите Рупърт Еверет и Джон Савидж ще са специалните гости на 21-то издание на София филм фест, който ще се състои от 9 до 19 март в столицата.

Чаровният романтик на британското кино Еверет, превърнал се в емблема за бунтарски дух и непокорност, ще представи новия филм „Алтамира“ на легендарния британски режисьор Хю Хъдсън, който ще се включи за втори път в София филм фест (СФФ). В специалната прожекция на 19 март в кино „Люмиер“ ще се включи и актрисата Мериам д’Або, съобщи директорът на дестивала Стефан Китанов пред журналисти в четвъртък.

Американският изпълнител не незабравимата роля на Клод Буковски от мюзикъла „Коса“ – Джон Савидж, ще представи на българските зрители филма с негово участие „Завръщане” (2017) на сръбския режисьор Предраг Якшич. Фестивалната публика ще има удоволствието да види отново както „Коса“, така и друг култов филм със Савидж – „Ловецът на елени“.

Предвидена е и специална среща „Интервю с автограф“ със звездата на 11 март в Дома на киното.

Традиционната предварителна програма в Дома на киното от началото на март ще започне с реверанс към обичаната от няколко поколения зрители актриса Гинка Станчева, която ще получи Специалната награда на СФФ. Това ще стане на 1 март, по време на официалната премиера на документалния филм за нея „Призвание Актриса“. Почетна награда на СФФ ще бъде връчена и на журналистката Олга Маркова, сценарист на филма, предаде БТА.

В Дома на киното, преди началото на основната програма, зрителите ще си припомнят ключови филми на прочутия финландски режисьор Аки Каурисмаки, на председателя на журито Кристи Пую и ще видят пълна ретроспектива на тандема Петер Бросенс/Джесика Удуърт.

Официалното откриване на поредното издание на филмовия фест ще е на 9 март. Церемонията по награждаването е на 18 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март.

В афиша присъстват над 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 30 късометражни филма.

Тази година СФФ поставя в специален фокус киното на Белгия. Неслучайно откриването на 9 март в зала 1 на НДК е с официалната премиера на най-новия игрален филм на творческия тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт – „Белгийският крал“, копродукция между Белгия, Холандия и България. Филмът почти изцяло е заснет в нашата страна, сред актьорите са Нина Николина и Валентин Ганев.

Вижте и

Предвидена е ретроспекция с филми на Петер Бросенс и Джесика Удуърт, както и акцент върху важни творби от последните няколко години на белгийски режисьори като Жан-Пиер и Люк Дарден, Феликс ван Хрунинген, Жако ван Дормел и други.

В специалната селекция „Калейдоскоп“ на СФФ са подбрани седем филма, дело на творци от почти всички континенти. Сред тях са една от най-коментираните творби в сезона на наградите – „Лунна светлина“ на Бари Дженкинс, с осем номинации за „Оскар“, и испанско-аржентинската копродукция „Бележитият гражданин“ на Гастон Дюпра и Мариано Кон, удостоена с наградата за най-добър актьор на Венецианския фестивал ’16.

В рамките на феста ще се състои и Балканския конкурс, в който ще се включат единадесет ленти, повечето от които са копродукции между няколко държави като Румъния, Гърция, Турция, Македония, Словения и Хърватия. Българското заглавие е „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

СФФ се организира от „Арт фест“ под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център и НДК, с подкрепата на програмата „Творческа Европа“ на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре