739c2120eab42b3c4a635f3b01156d5dАктьорите Рупърт Еверет и Джон Савидж ще са специалните гости на 21-то издание на София филм фест, който ще се състои от 9 до 19 март в столицата.

Чаровният романтик на британското кино Еверет, превърнал се в емблема за бунтарски дух и непокорност, ще представи новия филм “Алтамира” на легендарния британски режисьор Хю Хъдсън, който ще се включи за втори път в София филм фест (СФФ). В специалната прожекция на 19 март в кино “Люмиер” ще се включи и актрисата Мериам д’Або, съобщи директорът на дестивала Стефан Китанов пред журналисти в четвъртък.

Американският изпълнител не незабравимата роля на Клод Буковски от мюзикъла “Коса” – Джон Савидж, ще представи на българските зрители филма с негово участие “Завръщане” (2017) на сръбския режисьор Предраг Якшич. Фестивалната публика ще има удоволствието да види отново както “Коса”, така и друг култов филм със Савидж – “Ловецът на елени”.

Предвидена е и специална среща “Интервю с автограф” със звездата на 11 март в Дома на киното.

Традиционната предварителна програма в Дома на киното от началото на март ще започне с реверанс към обичаната от няколко поколения зрители актриса Гинка Станчева, която ще получи Специалната награда на СФФ. Това ще стане на 1 март, по време на официалната премиера на документалния филм за нея “Призвание Актриса”. Почетна награда на СФФ ще бъде връчена и на журналистката Олга Маркова, сценарист на филма, предаде БТА.

В Дома на киното, преди началото на основната програма, зрителите ще си припомнят ключови филми на прочутия финландски режисьор Аки Каурисмаки, на председателя на журито Кристи Пую и ще видят пълна ретроспектива на тандема Петер Бросенс/Джесика Удуърт.

Официалното откриване на поредното издание на филмовия фест ще е на 9 март. Церемонията по награждаването е на 18 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март.

В афиша присъстват над 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 30 късометражни филма.

Тази година СФФ поставя в специален фокус киното на Белгия. Неслучайно откриването на 9 март в зала 1 на НДК е с официалната премиера на най-новия игрален филм на творческия тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт – “Белгийският крал”, копродукция между Белгия, Холандия и България. Филмът почти изцяло е заснет в нашата страна, сред актьорите са Нина Николина и Валентин Ганев.

Предвидена е ретроспекция с филми на Петер Бросенс и Джесика Удуърт, както и акцент върху важни творби от последните няколко години на белгийски режисьори като Жан-Пиер и Люк Дарден, Феликс ван Хрунинген, Жако ван Дормел и други.

В специалната селекция “Калейдоскоп” на СФФ са подбрани седем филма, дело на творци от почти всички континенти. Сред тях са една от най-коментираните творби в сезона на наградите – “Лунна светлина” на Бари Дженкинс, с осем номинации за “Оскар”, и испанско-аржентинската копродукция “Бележитият гражданин” на Гастон Дюпра и Мариано Кон, удостоена с наградата за най-добър актьор на Венецианския фестивал ’16.

В рамките на феста ще се състои и Балканския конкурс, в който ще се включат единадесет ленти, повечето от които са копродукции между няколко държави като Румъния, Гърция, Турция, Македония, Словения и Хърватия. Българското заглавие е “Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

СФФ се организира от “Арт фест” под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център и НДК, с подкрепата на програмата “Творческа Европа” на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.