Опасни супербактерии, открити в хора, животни и храни в страните от Европейския съюз, представляват сериозна заплаха за здравето, тъй като са резистентни на широко използваните досега антибиотици, съобщава Ройтерс.

Агенцията цитира доклад на Европейския орган за безопасност на храните и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (Вижте оригинала тук).

От анализа става видно, че всяка година от подобни супербактерии в ЕС умират 25 хил. души.

Антимикробната резистентност е реална заплаха, която поставя на риск здравето на хора и животни, заяви Витенис Адриукайтис, еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните.Ние положихме съществени усилия за да спрем нейното увеличаване, но това не е достатъчно.

Трябва да действаме по-бързо, по-решително и на няколко фронта!”

Антимикробната резистентност се поражда от неправилното или прекомерното приложение на антибиотиците, което стимулира бактериите да еволюират и да оцеляват, като изработват нови стратегии, за да победят лекарствата.

В доклада на европейските специалисти се изтъква, че бактерията на салмонелата, която предизвиква често срещаната хранителна инфекция салмонелоза, е резистентна вече на редица лекарства и е много разпространена из цяла Европа.

Някои разновидности на микроорганизма, като Salmonella Typhimirium, показват изключителна висока устойчивост на широка палитра лекарства.

EU nations report high drug resistance in humans, animals, food http://ow.ly/FIDu309giPT 


Това налага много по-предпазливото използване на антибиотиците при лечението на хора и животни, заключава докладът.

Според анализите има и географски различия в Европейския съюз относно резистентността към тези бактерии и тя се дължи на това какво е нивото и честотата на употребата на лекарства. Така например в Северна и Западна Европа като цяло хората имат по-ниски нива на резистентност, докато в Северна и Източна Европа нивата са по-високи.

“В страните, където са предприети действия да се намалят, заменят или изобщо да се преосмисли употребата на антимикробни средства при животните, се наблюдава и по-ниско ниво на антимикробна резистентност“, пише в доклада.