Потребители питат поповете ще канонизират ди Левски
Хейтъри и злобари налазиха с негативни коментари Фейсбук страницата на Българската православна църква.

Това се случи само седмица след като Светият синод реши църквата да навлезе официално в социалната мрежа. Самият сайт бе създаден на 18 февруари и бързо привлече вниманието както на кротки интернет миряни, така и на злонамерени фейсбук тролове и хейтъри. За 24 часа страницата събра над 1000 лайка и още толкова последователи.

Реакции
Включването на църквата в социалната мрежа породи смесени чувства у потребителите. „Нека Светата Божествена Десница да закриля Вашата Богоугодна работа в полза на цялото българско общество!”, е пожеланието от първия потребител, публикувал коментар. След милите думи следват и ругатни. „АНАТЕМА идиоти безмозъчни!”„А фейсбук профил на Исус ще има ли?”, „Не че нещо, просто всеки да си качва молитвите в лично съобщение”, изригнаха недоволните юзъри. С подигравателни коментари много от тях задаваха въпроси за канонизирането на Левски. „Кога ще бъде канонизиран дякон Игнатий?”, „Остана да причастите Васил Левски към ликовете на светите отци и ще втасате окончателно!”. Администраторите на страницата на църквата обаче запазват мълчание и снизходително игнорират острите нападки с мълчание.

Цеди

Целта на страницата във Фейсбук е да осигури пряка и бърза връзка с вярващите потребители. „БПЦ страда от медиен дефицит и липса на професионализъм в областта на връзките с обществеността. Надявам се този дефицит да бъде запълнен от Фейсбук страницата. Не знам как ще решат въпросите около негативните коментари, защото БПЦ има изключително слаб ПР”, сподели пред „Телеграф” йеромонах Никанор, игумен на Гигинския манастир „Св. Козма и Дамян”. На страницата е описано, че ще се отговаря бързо на въпросите на потребителите. Трети ден от създаването на страницата обаче няма отзив от страна на духовничеството. „Когато се взело решение за създаването на тази страница, е трябвало да се обмислят нещата докрай. Връзките с обществеността трябва да са проактивни, а не реактивни”, коментира още йеромонах Никанор.

Сред първите публикувани на страницата новини са тази за разстригването на монаха Филарет заради гей афера.