610289e70fb787b46bfe62300c6fa869Речта на омразата по света достига нива, невиждани от 30-те години на миналия век, се казва в годишния доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ за състоянието на човешките права по света, предадоха световните агенции, цитирани от бТВ. Тази “токсична“ риторика е направила света по-опасно и „по-мрачно“ място, допълват от организацията. Докладът посочва случаи на нарушенията на правата на човека в 159 държави през изминалата 2016 г.

“През 2016 година циничното използване на риториката “ние срещу тях“ , омразата и страхът са придобили глобална популярност до ниво, невиждано от 30-те години на миналия век“, когато Адолф Хитлер идва на власт в Германия, предава АП.

“Пределите на това, което е приемливо, се променят. Политиците безсрамно и активно легитимират всякакъв род пропита с ненавист риторика и политики, основаващи се на идентичността на хората – расизъм, омраза към жените и хомофобия. Първата мишена са бежанците и ако това продължи през 2017 година, други ще се озоват също в позицията на атакувани“, се казва в доклада.

В доклада се посочва разпореждането на американския президент Доналд Тръмп за затварянето на границите на САЩ за гражданите на седем държави, което бе блокирано от американските съдилища. Друг пример е “незаконното и безотговорно“ споразумение между ЕС и Турция, позволяващо да се изпращат кандидати за убежище обратно в Турция, посочва докладът.

Поименно са споменати още унгарският президент Виктор Орбан, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и филипинския президент Родриго Дутерте. Те са определени като лидери, които “със своите слова преследват безмилостно цели групи от обществото, нарочват ги за изкупителни жертви и разпространяват идеята, че някои хора са по-малко човечни от другите“.

В доклада се казва още, че правителствата по света “си затваряха очите за военни престъпления и договаряха сделки, които подкопаваха правото на хората да поискат убежище, приемаха закони, които нарушаваха свободата на словото, подстрекаваха към убийството на хора, просто защото те са обвинени, че употребяват наркотици, оправдаваха мъченията и масовото следене и разширяваха драконовските полицейски правомощия“, предава АП.

“Фундаменталните идеи за човешко достойнство и равенство бяха поставени под заплаха през годината. Стана рутина бомбардирането на болници в Сирия и Йемен, в която бежанците бяха изтласквани обратно в зоните на конфликт и в която имаше сериозни мерки за заглушаване на дисидентите от правителства по целия свят“.

“В Европа страховете от тероризма доведоха до мерки, които едно време бяха възприемани като изключителни, а днес са част от обикновеното наказателно законодателство в няколко страни. Франция и Великобритания сега позволяват домашни арести да бъдат налагани въз основа на доклади на тайните служби, които не могат да бъдат обжалвани ефективно от засегнатите. Новият британски закон за следенето “прави значителна стъпка към една действителност, в която правото на личен живот е непризнато“, допълват от “Амнести“, цитирани от ДПА.

Организацията критикува четири от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН – Великобритания, Франция, Русия и САЩ, че активно подкрепят сили, отговорни за нарушения на правата на човека в продължаващите конфликти в Сирия, Йемен, Либия и Ирак.

Други бликоизточни страни, в това число Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, са критикувани, че не организират справедливи процеси за хора, обвинявани във връзка с националната сигурност и с тероризма.