Сега четете
Днес рожден ден имат Алекси Сокачев, спортен журналист и…

Днес рожден ден имат Алекси Сокачев, спортен журналист и…

На 22 февруари рожден ден имат:

Виктор Михайлов, политик

Милко Ковачев, политик

Радион Попов, дипломат

Христо Карастоянов, писател

Пламен Кралев, автомобилен състезател

Милен Добрев, щангист, олимпийски и световен шампион

Божурка Маринова, главна медицинска сестра на УМБАЛ „Здраве“, гр. Пазарджик

 

Алекси Сокачев е роден на 22 февруари 1977 г. в София.

Журналистическата му кариера стартира от 7 дни ТВ, а първите му мачове в телевизионния ефир са двубоите за суперкупата на Испания през 1999 г. През 2000 г. се премества в БТВ. Там коментира мачовете от Шампионската лига първо в тандем с Петър Бакърджиев, а по-късно с Васил Делов. През 2003 г. Сокачев коментира финала на състезанието между Милан и Ювентус пряко от Олд Трафорд. Освен срещите от най-комерсиалния европейски клубен турнир, Алекси коментира и двубоите от Лига Европа, Серия А и Лига 1.

През 2014 г. за кратко е водещ на студио „Шампионска лига“, където заменя Красимир Минев.

Известен е като привърженик на „Ливърпул“ и „Славия (София)“ През 2014 г. става още по-известен след истерията си на мача от плейофите на Шампионска лига между „Лудогорец“ и „Стяуа“, след като защитникът Космин Моци спасява две дузпи и класира отбора от Разград в груповата фаза на турнира.

Алекси Сокачев разказа в „Шоуто на Слави“, че заедно с колегата му Васил Делов загрявали на въртележки в Швейцария за викането по време на мача Базел-Лудогорец. За съжаление обаче загубата на българския шампион с 4:0 нямаше как да предизвика емоционалните коментари на Сокачев, които той демонстрира при мачовете със Стяуа, Ливърпул, Реал Мадрид и победата срещу Базел в София. Въпреки това коментаторите на bTV са оптимисти, че следващият мач – срещу Ливърпул в София, ще им позволи да „постигнат съвършенството“ във викането при гол.

Според Алекси Сокачев загубата от Базел е абсолютно закономерна грешка на растежа: „В крайна сметка, Лудогорец вдигна изключително много летвата, нормално бе да се стигне до подобен момент. Отборът ни донесе големи емоции, но е абсолютно закономерно – Базел е много силен отбор. Някак си започнахме да позабравяме какви са реалностите и вчера разбрахме как стоят нещата. Това са моменти от растежа на един отбор.“

Коментаторът на bTV си обяснява успехите на Лудогорец в последните години с това, че проектът е започнат „на чисто, от самото начало“. Според него не са коректни мненията, че Лудогорец няма история, защото отборът вече има история и по-важното – има настояще и бъдеще.

Алекси Сокачев разказа за себе си, че е от квартал Лозенец в София и като дете е мечтал да стане боен пилот. Това извика у Слави спомени за това как е летял на боен самолет Ф-16. В университета Сокачев следвал право, за да продължи семейната традиция, но още като студент започнал да работи като спортен журналист. От самото начало на bTV Алекси Сокачев започнал да работи в телевизията: „Най-важното при мен и при Васко е, че ние обичаме адски много футбола, изживяваме емоцията, която изживяват хората на стадиона. И в мачовете на Лудогорец, разбира се, ни е далеч по-лесно, защото сме там, защото те правят страхотни неща“, завърши гостът.

Цялото предаване от 5 ноември 2014 г.

Вижте и

 от 2016 г. футболният коментатор Алекси Сокачев вече не е част от спортния екип на Би Ти Ви, съобщи официално медията. Преди два дни двете страни са уточнили детайлите по раздялата.

„След 15 коментирани финала на Шампионска лига и близо 16 години в Би Ти Ви за мен дойде време да поема в друга посока. Благодаря на колегите, екипа, телевизията и на зрителите, че изживяхме заедно незабравими мигове“, сподели Сокачев, цитиран в прессъобщение на Би Ти Ви.

Телевизионната компания изрази благодарност на Сокачев за неговия „дългогодишен професионален принос към развитието на медията и му желае успех в бъдещите начинания“.

Сокачев беше постоянна част от създаването на телевизията и дълги години коментираше Шампионската лига заедно с Васил Делов. Миналата година Би Ти Ви се раздели с Делов.

Спортният екип на телевизията се попълва с Валери Генов и Цветан Баяслиев.

Баяслиев има дългогодишен опит в пресжурналистиката, но има и кратък телевизионен опит като продуцент на новинарската спортна емисия „Център“ на телевизия РИНГ (2009-2010), както и като редактор на сутрешния спортен блок по телевизия PRO.BG. Той ще отговаря и за онлайн съдържанието на спортния сайт на Би Ти Ви.

Генов идва от БНТ, където в последните години беше водещ и коментатор. Той има натрупан опит като водещ на студия по време на европейските първенства през 2012 г. в Полша и Украйна, на завършилия преди месец във Франция шампионат на Стария континент, както и на световното първенство през 2014 г. в Бразилия.

„Привличането на Цветан и Валери в екипа на Би Ти Ви е част от стратегията за изграждане на динамичен и мултифункционален спортен екип. Същото важи и за посещенията в спортната страница на новинарския ни сайт btvnovinite.bg. Ще разчитаме на таланта, опита и ентусиазма на колегите, за да продължим в тази посока“, коментира главният редактор на спорта в bTV Media Group Витомир Саръиванов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре