sex-love-life-2014-11-falling-in-love-mainЛюбовта наистина е като внезапен удар. Оказва се, че отнема една пета от секундата на химическите вещества, които предизвикват еуфория, за да започнат да действат на мозъка, когато погледнете някой специален. Това е един от резултатите на ново изследване, което се фокусира на невронаучното обяснение за любовта и механизмите при нея, пише сп. “Обекти”, цитирайки Psy Blog.

Учените, водени от д-р Стефани Ортиг, са извършили серия от мозъчни сканирания на хора в любовни състояния и са открили още, че при тях се активират 12 различни области от мозъка. Когато гледате някого, в когото сте влюбени, тези области отделят коктейл от невротрансмитери, включително окситоцин, допамин, вазопресин и адреналин.

Мозъкът получава подобен удар от химически вещества, както когато е подложен на въздействието от наркотика кокаин. Изследването установи, че страстната любов активира тези области от мозъка, които са свързани с наградния механизъм – в края на краищата явно трябва да бъдем мотивирани за да преодолеем всички препятствия, които могат да се изправят на пътя на любовта. Страстната любов също ни кара да се замислим за образа на нашето тяло и как изглеждаме социално на другия човек. Тя също така потиска активността в областите на мозъка, свръзани с тъга, страх и тревожност.