Сега четете
Герджиков пази баланс, заварил „нелошо наследство“

Герджиков пази баланс, заварил „нелошо наследство“

655-402-prof-ognian-gerdzhikov-spravedlivostta-e-najdeficitnata-stoka-v-bylgariiaИмаме две основни задачи – изборите и председателството на ЕС, но това не означава, че не трябва да проверим какво наследство са оставили предишните, не предишният, кабинети. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков. Това, което направи най-много впечатление, са 9 обществени поръчки в Министерството на отбраната, добави той. Герджиков потвърди пред Нова телевизия, че има едно „нелошо наследство“, но на въпрос дали това не е в противоречие с думи на президента Румен Радев, че управлението е в хаос, премиерът отвърна, че всяко правителство прави нещо добро и че в България много обичаме да се мразим, а не виждаме какво е свършено.

Не съм се замислял кой е управлявал съответното министерство, продължи служебният премиер дали не напада прекалено много бившите министри на Реформаторския блок, а щади тези на ГЕРБ.

На въпрос дали няма шизофрения при някои обществени поръчки – защото сега са посочени като забавени, а през есента валяха призиви да не се бърза с поръчки, Герджиков повтори: „Нека има проверки от отговорните органи“. Не можем да си поставим грандиозни задачи, трябва да търсим златното сечение, да пазя баланс – така Герджиков обясни защо не се вглежда в поръчки, свързвани с Делян Пеевски. Аз не съм разследващ орган, за да крия Пеевски и Румен Овчаров. Винаги ще има недоволни и критика – няма верен ход.

Опитвам се да съм максимално коректен, настоя служебният премиер. Готов съм за ревизия и на служебния кабинет, добави Огнян Герджиков. По темата „Ечемишка” Герджиков изказа следната теза – защо се правят нови участъци, като няма пари да се поправят стари. Той се възмути, че е имало медийни спекулации за „герои на социалистическия труд” заради публичната му благодарност към екипите, които правиха поправки в тунел „Ечемишка”. Герджиков се съгласи и, че е било възможно да се намери по-елегантен начин да се заменят някои областни управители.

Предсрочните парламентарни избори Относно купуването на гласове, служебният премиер обяви, че е поискал доклад от ДАНС „къде какво става“. Искаме да пресечем всичко в зародиш, но няма как навсякъде да стане. Най-трудно е да се пресече корпоративният вот – искам да се почувства, че тези избори ще са по-различни, каза Герджиков.

Попитан и дали е възможно ако не се осигурят условията за машинно гласуване, да има касиране на избори, той отговори, че е възможно, но на теория. Ако се случи, ще почнем от началото – но Конституционният съд решава такива казуси. Ако всичко останало е наред, би трябвало да няма касиране – това е моето разбиране, подчерта Герджиков. Към мен почти няма опити за влияние – имаше опит на партиен лидер да се срещне с мен, няма да му казвам името, но беше от по-малките партии, призна още служебният премиер.

Вижте и

Той не пожела да коментира хипотезата дали би останал в управлението и при редовно правителство, защото в момента било все едно да го предложат за Нобелова награда. Огнян Герджиков съобщи и, че ще обсъжда с президента Румен Радев кандидатурата за нов български еврокомисар още днес (20 февруари). Малко по-склонен съм да направим опит да излъчим еврокомисар, отколкото да не опитаме, уточни служебният премиер, според когото „всяко решение по темата е грешно“.

Една много голяма част от министрите са великолепни, други имат по-малко опит, заяви за финал Герджиков. Няма да се превръщаме в орган за ревизии, закани се още той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре