Сега четете
Днес е роден Петко Бочаров

Днес е роден Петко Бочаров

Петко БочаровПетко Бочаров е роден на 19 февруари 1919 година в София. Завършва Американския колеж, а след това право в Софийския университет.

От 1952 година работи в Българската телеграфна агенция, първоначално като преводач от английски език, а впоследствие заема длъжността заместник – главен редактор.

Между 1981 и 1993 година участва с новини и коментари във „Всяка неделя“. Има редовни рубрики по БНТ, в радио „Свободна Европа“ и в „Дойче веле“.

През 2010 г. той публикува своите автобиографични книги „Картини от три Българии“ и „Лица и съдби от три Българии“.

На 20 май 2014 г. Петко Бочаров бе удостоен с наградата „Златен век“ – печат на Симеон Велики на Министерството на културата.

Петко Бочаров почина миналата година на 2 март на 97 години.

Бочаров бе най – възрастният действащ журналист в България. Той самият се определяше като човека, преживял три Българии.

Ето някои негови мисли от интервютю:

„В много неприятно време живеем. Много преходно време. За съжаление очакванията ни и надеждите ни отпреди 20 години просто се разбиха и станаха на пух и прах. Светът с някаква шеметна скорост се завъртя и продължава да се върти. Изправен е пред много страхотни кризи с непредвидими последици.”

Вижте и

„Само едно състояние е най-опасното – автоцензурата. Ужасяващо е, ако я има. И още – за един коментатор безразличието е много по-страшно от всичко останало.”

„Технологичната е страхотна революция на човечеството, ние даже не го съзнаваме това нещо. Тази машинка – компютърът, е толкова човеколюбиво нещо.”

„Аз съм единственият, който много преди отварянето на досиетата сам си призна. Това е последица от онзи режим, която е толкова гадна – откъде-накъде ще ме изкарват, че имам агентурно минало, а питам – онзи, който ме е накарал да имам агентурно минало, къде е той. Те знаят ли аз при какви условия като арматурист съм бил принуден да отговарям на въпроси. Аз сам си лепнах това петно, защото съм отвратен от системата. А че е имало мерзавци, които клепат и слушат за вицове, това е сигурно.”

„Отдавна не съм произнасял „Да, ама не!”, макар че сега бих го казал за много неща. Най-вече по адрес на най-различните илюзии, с които ни затрупват. Така не се върви напред. Илюзиите са, за да се замъглява и бяга от истината. Колкото по-малко илюзии, толкова повече истина!”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре