vladimir-putin-and-donald-trumpПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп обвини американските медии, че са изфабрикували твърденията за предизборни контакти на хора от екипа му с Русия.

“Можете да си приказвате каквото искате за Русия – всичко това са фалшиви новини, произведени, за да компенсират загубата на демократите на изборите”, каза президентът, предаде БНР.

Тръмп защити подалия оставка съветник по националната сигурност Майкъл Флин с думите, че той не е направил “нищо грешно” в разговорите си с руски дипломати за санкциите.

Според “Вашингтон пост” Майкъл Флин е излъгал ФБР, че не
е обсъждал санкциите срещу Москва с руския посланик преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Вестникът се позова на бивши и настоящи държавни представители.

Това, което Флин е казал на ФБР на 24 януари, може да доведе до повдигане на обвинения, защото предоставянето на лъжовна информация на бюрото е углавно престъпление.

От министерството на правосъдието зависи дали ще бъде образувано съдебно преследване срещу Флин. 

Американското разузнаване прехвана разговор между Флин и руския посланик Сергей Кисляк след избирането на Тръмп, в който двамата обсъждат санкциите. Флин е подвел и вицепрезидента Майк Пенс за естеството на разговорите си с руския посланик.

Междувременно стана ясно, че избраникът на Тръмп за съветник по националната сигурност на мястото на Флин – вицеадмирал Робърт Харуард е отказал офертата.

Една от причините за решението на Харуард е, че той искал да назначи свой екип в Белия дом, но това е в противоречие с желанието на Тръмп да остави заместника на Флин, Кей Ти Макфарланд, на сегашния ѝ пост.