В специално писмо до всички свои членски организации Международната федерация на журналистите предлага създаването на Международна мрежа за защита на журналистите и техните изпочници от електронно проследяване.

„Защитата на самоличността на източниците на информация  е от кключово значение за журналистическата практика, но в целия свят  тя непрекъснато се нарушава посредством електронното наблюдение на репортерите”. Това  се казва в писмо, изпратено от Международната федерация на журналистите до членуващите в нея професионални организации на гилдията от различни страни. В писмото са дадени и няколко конкретни примера:

–  В Австралия с помощта на полицията са били  идентифицирани лица, изнасящи и подаващи тайна информация на медиите. Това се осъществява чрез  таен достъп по електронен път до контактите между въпросните лица и представители на медиите.  При един от случаите става ясно, че на журналист, публикувал важна обществено-значима информация, е било съставено „досие” от 200 страници.

– В британския парламент е бил внесен законопроект, позволяващ на държавните органи да използват записи  от телефонни разговори между журналисти и техните информатори. Предстои неговото приемане.

– В Канада наскоро е бил разкрит случай, при който полицията системно е имала достъп до айфона на журналист,  разследващ корупцията в полицейските среди.

Изглежда, че всичко това е част от световна тенденция за използването от страна на държавни агенции и служби на смартфоните и на телефонните записи, за да бъде следена работата на журналистите, подчертава МФЖ.

След среща на върха през 2014 г. по повод  следенето на журналисти в Лондон МФЖ реши да създаде Мрежа от активисти в своите филиали по цял свят,  да да се попречи на проследяването и  наблюдението върху работата на  журналистите. Предвижда се в тази Мрежа да бъдат давани и  съвети на медиите как да предотвратят и избегнат електронното подслушване.

Първоначално МФЖ  има намерение да установи контакт и да се консултра с официалните представители на своите организации членки от различни  държави, които вероятно са добре запознати с практиките за наблюдение в  собствените си страни. След това може да се създаде онлайн  каталог, който да включва различните възможности и ресурси, използвани в световната практика за наблюдение над  журналисти.  Той би могъл да помогне на колегията да се предпази от подобни посегателства.

Групата ще бъде координирана от Тим Доусън, президент на Националния съюз на журналистите във Великобритания и Ирландия. В писмото на МФЖ е посочено, че журналистическите организации могат да заявят желанието си да се включат в тази инициатива на имейла на Тим Доусън – tim@timdawsn.demon.co.uk .