full_tablet_1dfd6f24-2463-42d7-a988-6e73fc49a88eДве финансирани от американското правителство електронни медии създават глобална рускоезична телевизионна мрежа като алтернатива на контролирани от Кремъл медии, които според Асошиейтед прес разпространяват пропаганда и дезинформация.

Новият глобален тв канал се нарича Current Time (“Текущо време”) и ще се ръководи от базираното в Прага “Радио “Свободна Европа/Радио Свобода” с помощта на базираното във Вашингтон радио “Гласът на Америка”.

Новият канал стартира официално тази седмица, макар че тихомълком започна да се излъчва още миналата година. Шест часа от денонощната му програма са отделени за предавани на живо новинарски емисии, включително едночасово пряко предаване от Вашингтон и второ такова от Прага. Програмата на Current Time е насочена към рускоговорещи хора по цял свят, за да им предлага “базирани на факти новини”, каквито болезнено липсват на руския медиен пазар, отбелязва АП.

Глобалната тв мрежа, която ще се предава в Европа по кабел, сателит и по интернет, е американски опит да се ограничи хегемонията на “мощната руска пропагандна машина”, най-ярки представители на която са държавните тв канали “Спутник” и РТ, добавя АП.

Според САЩ тези и други руски медии изопачават представите на руснаците за политиката и действията на тяхното правителство. Руската публика, твърдят те, има твърде ограничени източници на независими новини и тази липса трябва да бъде запълнена.

Според АП приемането на програмата в самата Русия ще бъде затруднено поради липсата на договорни отношения с местни доставчици. Затова тамошните зрители ще могат да приемат програмата на американската рускоезична телевизия чрез сателит, специални приложения за приемане по интернет или на живо от сайта на Current Time.

Любословие по БанкерЪ