tv-studioЕС постигна снощи споразумение, което ще позволи на потребителите да гледат телевизия и филми по интернет, дори когато са в чужбина. Често хората, които са платили абонамент за музика, филми, електронни книги, игри или друго съдържание по интернет, не могат да отворят съответния сайт или приложение през компютъра и мобилния си телефон когато пътуват в друга държава от ЕС. 64% от потребителите ползват интернет именно с тази цел, по данни на Евростат

. Тази нощ Малтийското ротационно председателство докладва, че институциите на ЕС са постигнали съгласие по нов регламент, който ще реши проблема.

Почти 1 година се водеха преговори по законодателството, като част от трудностите бяха свързани със защитата авторските права, предаде БНР. На тристранната комисия снощи евродепутати и представители на правителствата са постигнали компромис – отпадането на ограниченията ще важи само за платените услуги в интернет и ще включва метод за проверка на постоянното местожителство на потребителя чрез IP адрес.

Идеята е реформата да влезе в сила заедно с отпадането на роуминг таксите от юни месец за хората, които временно пътуват в друга страна от ЕС и ползват мобилно устройство. Текстовете тепърва формално трябва да се гласуват от ЕП и от 28-те правителства. Посланиците на съюза днес се очаква да одобрят последната част от законодателството за цените на едро в роуминг.