Anna Karenina (2)В световен мащаб екранизациите по романа на Лев Толстой „Анна Каренина“ са много, но поставянето му на театрална сцена – определено са малко.

Затова и постановката в Театър „София“ с режисьор Николай Поляков събуди любопитство още с премиерата си.

А след обявяването на тазгодишните номинации за наградите ИКАР – причините да отидете да я видите се умножават по три – спектакълът получи номинации в следните сериозни категории:

– „Режисура“ – Николай Поляков, чието дело е и драматизацията;

– „Сценография“ -МаринаРайчинова (носител на миналогодишната награда ИКАР за Сценография);

– „Авторскамузика“ -ХристоЙоцов(номиран също и за „Роня, дъщерятанаразбойника” поАстридЛиндгрен, адаптация и режисураКатяПетрова, отново в Театър „София“);
В ролята на Анна Каренина е актрисата Мила Банчева, част от трупата на Театър „София“ от 2007 г., като още тогава печели симпатиите на театралната публика в ролята на Жулиета в „Ромео и Жулиета“ от У. Шекспир, режисьор Здравко Митков. В ролята на нейния съпруг Алексей Каренин е директорът на театъра Ириней Константинов, а като Алексей Вронски на сцената виждаме Антон Григоров.

Участват още СилвияПеткова/СофияМаринкова, ЮлиМалинов, МиленаЖивкова, МартинГяуров, ЮлиянРачков, СимонаХалачева, ЙорданкаЛюбенова, МихаилМилчев и ЛораМутишева.

За спектакъла си Николай Поляков казва: “Много е писано и казаноза „АннаКаренина” наЛевТолстой. Отдълбокасемейнадрамадонароднаметафизичнасага; отенциклопедиянарускияживотдопървияроманнасимволизма; а рускиятписател, есеист и изкуствоведДмитрийБиковсъвсемне е единственият, койтогонаричаполитическироман.

Моятатеатралназадача е далечпо-скромна. Искамедаразкажем с актьоритеисториятанаеднихора, които „немогатдасешегуватсъссърдечнитеработи”, подумитенаединотгероите. Лични, сърдечниработи, случващисеобачепредочитенабезмилостнотоОбщество. Еднагруба и жестокасила, силанеясна, маскирана и потайна, коятобезцеремонноуправляваживотаим.

По 900-те страницинаромана “АннаКаренина“ сасниманимногофилмовиверсии. Аз и ТеатърСофиявипредлагамееднатеатрална. Струвасида я видите, дорисамозарадиискренатаактьорскаработа.”

Снимкиотспектакъла: Simon Varsano / www.simonvarsano.com

 

Следващи дати: 8 и 22 февруари; 7, 16 и 31 март