Сега четете
„Измамникът Тартюф” с премиера на сцената на търновския театър

„Измамникът Тартюф” с премиера на сцената на търновския театър

„Измамникът Тартюф” по Жан-Батист Молиер е първото премиерно заглавие за 2017 г. на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Сценичната версия и режисурата на спектакъла са на Димитър Шарков, а в него участват всички обичани актьори от драматичната трупа на МДТ. Премиерните представления са на 7 и на 9 февруари от 19 часа в голяма зала на театъра.

Спектакълът представя истинското лице на тартюфщината, с която се сблъскваме всеки ден в нашия обществен живот. „Идеята, която преследваме с тази постановка, е да покажем как едно общество може да роди Тартюф и как Тартюф може да убие цялото общество. Всеки ден се появяват лица, които ни напомнят за този герой на Молиер, и идеи, които ни показват, че тартюфщината е жива. Като че ли толкова години, векове наред, този проблем не може да бъде изкоренен. Тази постановка е против всички идеи на тартюфщината в нашия живот”, обяснява Димитър Шарков.

Той определи като творческо предизвикателство работата над тази висша комедия, написана в стихове, с ярки образи, които са останали нарицателни до днес. „Спектакъл като „Тартюф” може да се осъществи единствено ако има дълга връзка между творческия екип, режисьора и актьорите. Няма да се уморя да повтарям, че съм щастлив да работя в търновския театър и с търновските артисти, защото тук има огромен творчески потенциал и заряд. Ако не бяхме изминали заедно този дълъг път от няколко постановки, които продължават да се играят, и да си имаме взаимно доверие, си мисля, че такова сложно заглавие нямаше как да се получи.

То не може да се роди изведнъж. Тази постановка е резултат от дългия творчески път, който сме извървели заедно през годините и многото заглавия, които сме направили заедно”, сподели режисьорът. Той призна, че да се направи такъв спектакъл в сложното и комерсиално време, в което се намира българският театър, е равносилно на подвиг и на творчески героизъм.

По думите на Шарков тази пиеса е в ренесанс не само у нас, но и зад граница. Играе е се в Комеди Франсез в Париж, в Берлин, в 3-4 театъра в Москва. От няколко месеца Тартюф е звезда в театъра на армията в София, а само преди месец е минала премиерата в Народния театър в Скопие, а над спектакъла е работил българският режисьор Галин Стоев. „Явно европейските ценности се оказаха безценности и хората отново имат нужда да чуят тези гръмки слова като чест, достойнство, свобода, невинност и ред други стойности, които съвременното общество като чели забравя в последно време. Но крайно време е да се обърнем отново към тях“, твърди творецът.

Сценографията на спектакъла е на Лидия Къркеланова, а над костюмите работи Цветанка Петкова-Стойнова от музикалния театър в София. „Лидия ще ви изненада с модерно сценично решение в стила на европейския театър. Визията на костюмите е съобразена с епохата, но в същото време в тях могат да се открият асоциативни препратки към съвремието”, посочи Димитър Шарков. Асистент-режисьор е Стефка Петрова, която се превъплъщава и в ролята на Госпожа Пернел.

Този спектакъл е в много труден жанр – той прелива от комедия на характерите и ситуациите в драматични психологични вариации със социални послания. Не напразно от тази пиеса, „Дон Жуан” и „Мизантроп” тръгва жанрът на т.нар. висша комедия в изкуството, обяснява режисьорът. Според него лесни роли в спектакъла няма, тъй като всеки герой е пълнокръвен и балансирано представен в цялата драматургична линия. „Ще видите актьори от голям мащаб, които се справиха великолепно с поставените задачи”, заяви Шарков. Образът на Тартюф е поверен на Милен Иванов, Оргон играе Иван Митев, а като Елмира ще видим Стефка Златкова. Дамис е Детелин Кандев, а най-младото попълнение в театъра Полина Петкова ще излезе на сцената като Мариана. В спектакъла участват още Силвия Шекилова в ролята на Дорис, Дончо Дончев като Валер.

Вижте и

След премиера във Велико Търново, „Измамникът Тартюф” тръгва на национално турне. То започва от Свищов, а в близките седмици търновският театър ще гостува в новия си спектакъл в Габрово, Стамболийски и Стара Загора. „Надяваме се пиесата на Молиер да стане ключово заглавие на драмата като „Декамерон” и „Свекърва”, които вече имат по 60 представления. Целта ни е да привлечем младежката публика, която изучава това произведение в училище”, заяви директорът на МДТ Васил Вълчев.

Автор: Мирослав Дечев
Tartiuf

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре