Сгушено в сърцето на Бавария, на 25 километра от известният зимен курорт Гермиш-Партенкирхен и само на 5 от границата с Австрия, планинското градче Митенвалд е германски курорт с над 700-годишна европейска и световна известност.

Митенвалд6

В Митенвалд се намира майсторската школа “Матиас Клотц”, по името на известния производител на цигулки през ХVIII век. Клотц учи в Италия, заедно с легендарния Амати и след завръщането си в родината, полага началото на традицията за направата на струнни инструменти в Митенвалд,

Сега в града има 10 специализирани магазина (работилници), които непрекъснато се посещават от ученици и музикални специалисти от цял свят. Те се интересуват не само от изработката, но и от тайните на дървесината, сушенето и изкуството на лакирането.

http://kaprizna.blog.bg/photos/91629/original/geigenbau_aussstellung(1).jpg

Освен с чудесните условия за зимни спортове, Митенвалд се слави благодарение на прочутото си производството на цигулки, както и с така наречената “Въздушна живопис” – художествени платна, изрисувани върху стените на къщите.

Когато човек види  тези фасади, сякаш попада в друго измерение, и се връща години назад, към детството си. Зимният курорт наистина прилича на разтворена “книжка с картинки”, както сполучливо го описва преди близо два века и половина Гьоте.

768x

Ангели, джуджета, приказно красиви феи и принцеси, сякаш танцуват по фасадите на красивите домове.

Уютът, който създават тези приказни изображения, няма аналог в света и е една чудесна атмосфера за туристи и скиори, дошли да се полюбуват на най-стръмните писти в Германия, на надморска височина от 2250 до 945 метра.

Mittenwald_3_-_26.05.2006

 

И с още нещо Митенвалд привлича хиляди туристи. Всяка година тук и в много други германски градове се провеждат традиционни карнавали по подобие на българските.

Тяхната цел, както и при нас, е прогонване на зимата. Карнавалът е средството, с което древните германи са преодолявали студа, снега и последствията от тях. Преди пролетните празници е било важно да се разделят с лошите духове на зимата.

AppleMark

Символично това е става с гримаси и много, много шум. Има връзка и с християнската църковна година, Великден и времето на Заговезни, със страховитите маски, разпространени в Южна Германия и Австрия.