Кой кара патрулката на МВР?

На централно кръстовище стана катастрофа между инкасо автомобил и патрулка. Два часа не можа да се установи, чии са изпадналите пари!

Стар полицейски виц. И като при повечето вицове, и от този хем ти става смешно, хем горчиво, защото знаеш, че в него истината е доста повече от измислицата. Използвам този виц обаче, не да илюстрирам корупцията в МВР, а състоянието на самото МВР, пише в коментар flashnews.bg

патрулка

Смяна на местата и платната

Вътрешното министерство е като това злополучно кръстовище, на което през има-няма две-три години се блъскат две полицейски коли, а от тях изпадат експерти, разработки и зависимости. И пари. При всяка смяна на властта в МВР има сблъсък, при който едни изпадат от патрулката, а други се качват. Кой къде седи, кой е с колан и кой без и, най-важното, кой кара патрулката, сякаш не е важно.

Всеки нов министър прави бърза чистка на принципа „Тези не са от нашите“ – без да се интересува от качествата на служителите. След година-две министърът отива в историята, приемникът му влиза с гръм и трясък, връща изхвърлените обратно, а принципът „Тези не са от нашите“ отново е в сила, но с обратна посока. Лагерите сменят местата си, керванът си върви, стъкмистиката се подобрява, а гражданите се запасяват с боеприпаси.

Бъчварова Узунов

Този принцип работи с такава сила, че има случаи на стари, добри и опитни ченгета, които толкова пъти бяха натиряни, връщани, понижавани и повишавани, че им писна и заминаха да си вадят хляба като тираджии в чужбина. А милото ни, родно МВР се лиши от няколко от, и без това малкото си, кадърни хора.

Пламен Узунов – вътрешният човек

Когато се разбра, че за служебен министър на вътрешните работи е назначен бивш служител на МВР, не можах да повярвам. Не ви ли звучи невероятно? Бивш полицай, човек от системата, ще ръководи тази сложна, оплетена в секретност и интриги структура. След толкова години, в които този пост се заемаше от политически лица. Дори Цветан Цветанов не може да се счита за човек от професионалните среди. И си казах : Браво! Доживяхме политическите интереси да останат на заден план и професионализмът да излезе на преден.

Пламен Узунов

Пламен Узунов, новият вътрешен министър, е човек от кариерата. Той би трябвало много добре да познава проблемите и хората, които работят в МВР и трябва да е сигурен в стъпките, които ще направи. Има обаче два важни факта за Узунов. Първият е, че върхът на неговата кариера е назначаването му от министър Цветлин Йовчев за директор на Областната дирекция на полицията в Пловдив, което не е най-високият пост в системата на МВР. И вторият е, че Узунов напусна набързо през 2015 г. след скандал за сериозни нарушения при разследване на пътен инцидент със загинал, при който се появиха съмнения за полицейски чадър над извършителя. Много неща останаха неизговорени и от двете страни.

И точно тук е и големият недостатък на Узунов. За изненада или не, той е вече посоченото предимство – Узунов е човек от МВР и носи негативите си от това. Сред тези, които сега трябва да управлява, има такива, с които се е сблъсквал служебно – бивши началници, подчинени, приятели и неприятели. А сега той притежава цялата власт, за да нареди фигурите, както му харесва. Изглежда има и политическата подкрепа, след като скочи в панталоните на министър от нищото.

Кой пази гражданите?

И точно тук в коридорите на МВР вече се чува форсирането на двигателите на патрулките, подкарали с бясна скорост към кръстовището за сблъсък. Кръгът на Цветлин Йовчев се завръща. Кръгът на Цветанов и Борисов да приготвя багажа. Едни треперят, други потриват доволно ръце. Сблъсъкът е неизбежен. Полицейският виц е в ход.

МВР

Вицът обаче свършва и започва реалността. И то реалността не толкова за служителите на МВР, тях да кажем кучета ги яли, а за обикновените граждани. Докато се саморазправят помежду си и се ритат полицаите, гражданите са мачкани от престъпниците. Всеки ден, безмилостно и без страх от наказание. Как да ги е страх престъпниците, като заради несигурността и отношението, в МВР остават все по-малко истински професионалисти. Малкото пари са друг проблем. Как да се страхуват престъпниците, като самите полицаи се страхуват да се изкачват в йерархията, защото ако ги издигне министърът X, ще ги уволни министърът Y. Как да се страхуват престъпниците, като в МВР се кадрува на политически принцип, а политиците нямат проблем да си пият питието с престъпници? Доказано! Как да разследваш измами за милиони, да търсиш убийци или да бориш корупцията като знаеш, че имаш само година-две преди новото разбъркване на топките в сферата, което може да те изхвърли на улицата? Как да бориш корупцията в самото МВР, когато уволненият след твоя разработка колега, може да се върне и да ти стане началник? Как?

Защо са важни първите стъпки?

Пламен Узунов вече навлезе в горещите води на министерството, след като се оказа, че промени в закона, изковани от предишното ръководство, са довели до сериозно повишаване на жизнения статус на т.нар. „чантаджиите“ в МВР за сметка на полицаите.

Вижте и

Узунов

Но именно по първите му стъпки в кадровата политика обаче ще познаем ЗАЩО е избран за този пост новият вътрешен министър и какво седи зад изненадващото му завръщане в системата. Първите му стъпки ще проличат днес на Националното съвещание на МВР.

Ако започне отново чистка на принципа „Тези не са от нашите“, това няма да доведе до нищо добро. Няма да отговори и на принципа на приемственост, който така широко афишира премиерът Огнян Геджиков. Ако има смени, нека да са на базата на анализ и доказана некадърност и непрофесионализъм, а не на реваншизъм. Иначе министър Узунов няма да може да излезе от кожата на ченгето Узунов и ще стане участник отново в полицейски виц. Виц, на който престъпниците се смеят, а обикновените граждани плачат.

Цветан Бъчваров*


*Авторът пожела анонимност, тъй като е от системата на МВР

Любословие по Флашнюз 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре