Снимка: Shutterstock

Учени откриха под остров Мавриций, разположен в югозападната част на Индийския океан, останки от земни пластове, които са на възраст над 3 млрд. години.
В светлината на това откритие те смятат, че под острова се намира най-древният континент на планетата, съобщава списание Nature Communications, цитирано от Profit.bg.

„Повърхността на Земята може да се раздели на две части – на континенти, древни сегменти на земната кора, и на океани, чието дъно е образувано от относителни млади пластове. На континентите може да се намерят образци от земни породи на възраст до 4 милиарда години, а в морето постоянно се формират нови породи. На остров Мавриций изобщо няма породи над 9 милиона години, но се оказа, че те съдържат древни кристали, формирали се преди 3 милиарда години“, заяви Люис Ашвал (Lewis Ashwal) от Университета “Витватерсранд” в Йоханесбург (ЮАР).

Ашвал и колегите му стигнаха до извода, че тези кристали са останки на най-древния суперконтинент на планетата, формирал се веднага след началото на тектоничните процеси в земните недра. Предполага се, че се е намирал на мястото на днешния Индийски океан, но впоследствие се е разцепил.

От събраните образци учените взеха най-древните фрагменти земни породи на възраст 6-7 милиона години, разтрошиха ги и се опитаха да намерят циркони – древни кристали. Оказа се, че тези кристали наистина присъстваха в по-младите породи на остров Мавриций и по целия 700-километров участък, изследван от учените.

Възрастта на тези циркони, както показа анализът на съдържащите се в тях цинк и уран, е около 2,6-3 милиарда години, а химическият им състав е близък до съдържанието на подобните кристали в най-древните земни породи в Индия и Мадагаскар.

Интересното обаче е това, че подобни количества на изотопи на кислорода се наблюдават и в цирконите на най-древните породи в Канада и Гренландия, която навежда на мисълта за общия им произход.

През 2015 г. учени от същия университет откриха неизвестен на науката праисторически човешки вид. Костите бяха намерени в пещера в Южна Африка.

Теорията за мегаконтинентите не е нова. Учените дори предполагат, че в бъдеще е възможно днес съществуващите континенти на Земята да се обединят и отново да образуват суперконтинент, наречен Пангея Ултима.