more10Всееки любител на Черно море, който има интерес към биоразнообразието му, вече може да допринесе активно за научните изследвания на екосистемата. Това е възможно благодарение на безплатното мобилно приложение Black sea watch, което днес представиха пред медии от сдружението „Зелени Балкани“, предаде репортер на Moreto.net.

Приложението е резултат от 1-годишния проект „Проучване на морското биоразнообразие на Черно море с участието на обществеността“, реализиран съвместно с Басейновата дерекция за Черноморския регион и учени от университета в Истанбул. Достъпно е на три езика-български, английски и турски. Инструментът позволява да се получи информация за над 160 животински и растителни вида. Целта е да се даде възможност на хората, които обичат Черно море, първо да проучат и да се запознаят с неговите обитатели и от друга страна да им позволи да станат учени-любители. Основната идея е всеки, който се е натъкнал на интересен екземпляр, сам да допринесе за на научните изследвания на екосистемата. Това може да направи като заснеме съответната находка, уточни точното й местоположение и посочи времето, когато е открита. На експертите остава да уточнят точния вид и да анализират постъпилата информация.

Благодарение на одобрените над 100 наблюдения до момента на повече от 200 регистрирани потребители на приложението са отчетени някои доста редки животински видове. В южната част на делтата на Дунав в румънски води е засечен редкият за Черно море вид костенурка Карета. Забелязано е фламинго в Атанасовско езеро. Наблюдавани са още редки видове птици като Тръноопашата потапница и Пепеляв брегобегач.

Не всеки от регистрираните екземпляри е бил жизнен при откриването му. Не малка част от отчетените наблюдения са на мъртви делфини или Морска свиня. Първото подадено изобщо към приложението е на малък екземпляр от втория вид.

Сред потребителите на регистъра има не само хора от България, а и от Румъния, Грузия, Украйна и Русия.

BLACK SEA WATCH съществува и в уеб вариант. При него отново е нужна регистрация. Същите са изискванията и за вписване на наблюдение.