Изборите наближават и съответно троловете се увеличават. Какво е тролът и кой се крие зад него разказа Димитър Ганчев от „Интернет общество“.

„Терминът трол е много стар, още от преди да съществуват интернет мрежите. Но тогава това бяха хора, на които ние казвахме на всяка манджа мерудия, които влизат в произволна дискусия, с които не можеш да излезеш на глава, които най – много разбират от всичко и които пречат на всяка една дискусия.

Тогава казвахме, че троловете не трябва да се хранят, а те се хранят, когато им се обръща внимание и така им се дава самочувствие и енергия“, обясни Димитър Ганчев и добави: „В последните години обаче този термин се прехвърли и към хора, които правят подобно нещо срещу заплащане или с цел постигане на политически или други цели без заплащане, чисто сърдечно, така нар. полезни идиоти“.

Това явление е в България, от когато е по целия свят.

Според Ганчев не трябва да се правят връзки между троловете и така нар. фалшиви новини, защото троловете не са тези, които генерират фалшивите новини. Троловете просто помагат.
Димитър Ганчев смята, че проблемът с фалшивите новини е, че те изглеждат като възможни, а ние нямаме възможност да ги филтрираме.

Стратегията на трола не е нова и тя се базира на това, че една лъжа като се повтори сто пъти става истина.

„Методът на въздействието е повторението“, каза експертът.

Фалшиви профили и фалшиви новинарски сайтове – това е новата стратегия на троловете, това е и вид ПР акция. Рецепта за борбата с тях обаче няма. Димитър Ганчев е категоричен, че единствено медиите сами могат да направят така, че да обяснят на хората кой е трол и коя е фалшива новина.

„Да се научим да разпознаваме истината от фалшивото“, призова експертът.

Днес троловете действат и чрез социалните мрежи. Правят групи в тях, които са създадени на основа общи интереси. Тя примерно събира стотици хиляди члена и след това те се дават под наем или се продават на някой, който иска да прокара своето послание.

„Всеки, който иска да изпрати послание на обществото, използва тролове“, добави Ганчев.

Той заяви също така, че където има концентрирана социална енергия, значи отзад стои социално инженерство. Пример за това са протести през 2013 година.

„Нека обаче всички, които обвиняват троловете, да внимават, защото един ден ще ги хванат и тях, че ги използват“, каза все пак експертът.
Съветът му на Димитър Ганчев към всички е: „Не хранете троловете“.

 

източник: novini.bg