218fb1df125fabc2cb0d776fbf30c75f146877ad
Народните представители от Камарата на общините гласуваха законопроекта за стартиране на „Брекзит” с 498 срещу 114 гласа

Британските политици направиха първата крачка към излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. С гласувания в Долната камара на парламента законопроект депутатите упълномощиха министър-председателя Тереза Мей да започне процедурата по излизане от Европейския съюз.

Преди това те отхвърлиха с 336 гласа “за” и 100 “против” предложената от Шотландската национална партия поправка, която имаше за цел да унищожи закона в зародиш, отбелязва АФП.

Според поправката законът не е трябвало да се разглежда, защото правителството на премиера Тереза Мей няма намерение да се допита до регионалните парламенти, не е публикувало “бяла книга” за стратегията си, “отказва да даде гаранции за положението на жителите на ЕС, живеещи във Великобритания” и не е отговорило на серия въпроси, отнасящи се до изтеглянето от Общия европейски пазар.

Преди гласуването Тереза Мей отговори на част от критиките, обявявайки, че “бялата книга” ще бъде публикувана в четвъртък, отбелязва АФП.

Предложението имаше твърде малки шансове да бъде прието, тъй като Консервативната партия притежава мнозинство в долната камара на британския парламент, а Лейбъристката партия обеща да не блокира проектозакона.

Законопроектът ще даде право на Тереза Мей да задейства член 50 от Лисабонския договор, регламентиращ реда за напускане на съюза. За да влезе в сила е необходимо одобряването му и от Горната камара на британския парламент – Камарата на лордовете.

Консервативното правителство изявява желание законопроектът да бъде окончателно приет до началото на месец март, за да се впише в поставения от самата Тереза Мей краен срок за задействане на процедурата, който е 31 март.

Проевропейските членове на Камарата на общините от опозицията ще се опитат в оставащото време да включат повече поправки в законопроекта, които да предотвратят т.нар. „твърд Брекзит”, свързан с потенциален икономически шок от внезапно напускане.

Междувременно външният министър Борис Джонсън, който бе водач на кампанията за напускане на Европейския съюз, нарече одобрения законопроект „абсолютно необходим”.

Коментирайки новината в социалните мрежи Джонсън добави: „Ние може да напускаме договорите на ЕС, но не напускаме Европа”.