Image_6029786_302Според ново изследване Млечният път е разместван из Вселената от непозната сила, което всъщност помага на нашата галактика в пътя й из необятния Космос, предава “Си Ен Ен”. Изследователите знаят, че галактиката се движи с относителна скорост през последните 30 години, но не знаеха защо. “Открихме една празнота в точно обратната посока, която осигурява “тласък”, в смисъл на липса на притегляне.

В едно теглене, ако има повече хора в единия край, след това потокът ще бъде към тях, а не към по-слабата страна”, сподели Брент Тъли, автор на изследването.  Но това не е безцелно пътуване. Изследователите вярват, че нашата галактика е привлечена към район с десетки групи от галактики на 750 милиона светлинни години от нас, наречен концентрацията Шапли или Шапли атрактор. “Галактиките се раздалечават в резултат от разширяването на Вселената.

Въпреки това, всяка галактика изпитва гравитационни привличания от съседни галактики, които причиняват девиантни движения- към региони с висока плътност, нашата слънчева система е една малка част от галактиката, която наричаме Млечен път. Когато нашата галактика участва се включи в потока, ние просто се включваме в надпреварата”, добавя Тъли.  С помощта на мощни телескопи, учените са успели да създадат 3-D карта на галактическия поток. Галактиките като нашия Млечен път следват разпределението на материята, така че те избягват празни региони в космоса и се насочват към претъпканите места.