Японският конгломерат Sony предупреди, че ще отпише 112 млрд. йени (близо 1 млрд. долара) заради филмовия си бизнес, след като е направил преглед на бъдещата рентабилност на операциите си, съобщава Financial Times.

Холивудското студио на компанията Columbia не се справи добре през последната година, но според Sony причината за отписването на активите се крие в лошо управление в последните цели три десетилетия. Sony обаче не смята да се отказва от филмовия си бизнес и телевизионното си студио. Японската група за пореден път потвърди, че студиото е важно звено в бизнеса й и ще продължи да го развива въпреки провалите през последната година.

Компанията каза, че ще осчетоводи отписването през третото фискално тримесечие и проучва как тази операция ще засегне прогнозите ѝ. За да компенсира част от загубата, Sony обяви, че ще продаде акции от онлайн медицинските услуги М3 на японското подразделение на Goldman Sachs за 37 млрд. йени (322.8 млн. долара).

Година на провали

През последната година холивудското студио Columbia не успя да класира свой филм сред първите 10 по приходи. Годината бе изцяло доминирана от Disney, която направи първите пет най-касови филми за годината, с приходи от общо над 5 млрд. долара. В Columbia нещата изглеждаха далеч по-зле. Студиото заложи на опит за връщане на франчайза „Ловци на духове“, но с изцяло женски състав в главните роли, който се провали сериозно и беше критикуван по политически причини.

Другият голям филм, на който Sony заложи и се провали, беше „Ад“ по едноименната книга на Дан Браун. Досегашните филми по книгите на Браун – „Шифърът на Леонардо“ и „Ангели и демони“, се представяха добре в боксофиса, но сега филмът, в който главната роля се изпълнява от Том Ханкс, се оказа разочарование. За последно Columbia имаше филм в топ 10 през 2015 г. – последния филм за Джеймс Бонд с Даниъл Крейг. Според компанията освен проблемите в кината за отписването на активи има вина и прекалено бързият залез на пазара на DVD и Blu-ray филми.

Промените в Sony

Отписването на активи идва само няколко седмици след като Sony обяви, че досегашният директор на Sony Entertainment Майкъл Линтън се отказва от поста, за да оглави Snap, компанията – разработчик на приложението Snapchat, което в момента се готви да направи първично публично предлагане на акции. Линтън стана известен през 2014 г., когато заради хакерска атака изтекоха хиляди имейли на директори от студиото и това доведе до редица рокади в Sony Entertainment. Все още не е ясно кой ще го замени на поста, нито дали ще има решителна промяна в бизнес стратегията на филмовото звено.

„Пазарите подозират, че Sony не държи здраво юздите на филмовия си бизнес, но все пак сумата е изненадваща“, каза пред Bloomberg Казунори Ито от Morningstar Investment Services. „С напускането на Линтън и това отписване всички лоши новини вече са ясни и вниманието може да се насочи към плана им за предстоящата фискална година.“

Добрите новини за Sony са, че към Sony Entertainment спадат и много други по-малки звена, сред които и PlayStation – видеоконзолата, която продължава да доминира в сектора си. Бизнесът с видеоигри генерира два пъти повече печалба през последната фискална година от филмите. Конзолата PlayStation 4 задминава по продажби Xbox One на Microsoft – около два пъти, сочи уеб сайтът VGChartz.

В момента се наблюдава и все по-високо търсене на сензори за картина, които се ползват в смартфони. Въпреки че инвеститорите в Sony не са изненадани от отписването на активи и още през есента свалиха очакванията си за приходите на филмовото звено с 24%, вътрешната конкуренция в Sony Entertainment остава на високо ниво.

 

източник: capital.bg